ANSVSA promoveaza utilizarea responsabila a antibioticelor la animale
Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019
"Antibioticul de uz veterinar trebuie sa fie prescris si administrat doar de entitatea profesionala care prin lege este abilitata sa utilizeze si sa manipuleze aceste medicamente si care trebuie sa fie garantul consumului de catre populatie al alimentelor sigure, respectiv medical veterinar. ANSVSA se va implica activ prin modificarea legislatiei cu scopul de a limita la maximum riscul de aparitie a fenomenului de antibiorezistenta la oameni consecutiv consumului de alimente. Acesta va fi unul din principalele mele obiective la conducerea ANSVSA", a declarat Robert Chioveanu, intr-un comunicat al ANSVSA.
Potrivit datelor furnizate de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC, organismul Uniunii Europene care monitorizeaza fenomenul de antibiorezistenta in randul populatiei umane), Romania este pe locul 3 in Europa in ceea ce priveste consumul nejustificat de antibiotic de uz uman, se mai arata in comunicatul ANSVSA.
Ministrul Agriculturii, Nechita Adrian Oros, considera ca este necesara modificarea si inasprirea legislatiei privind folosirea medicamentelor, in special a antibioticelor, la animale.
"Desi in 2016 Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentului a elaborat o strategie nationala de combatere a rezistentei la antimicrobiene, aceeasi Autoritate in 2018 a modificat Legea de exercitare a profesiei de medic veterinar prin care a facilitat accesul la medicamente si in special la antibiotice. Sunt convins ca noua conducere a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare va repara foarte urgent acest lucru si ca va deveni o prioritate. Acest lucru se poate rezolva foarte usor prin restrictionarea administrarii la animale de antimicrobiene prin utilizarea prudenta a antibioticelor, dar si prin masuri de prevenire a infectiilor - si anume vaccinarea si inasprirea masurilor de securitate", a afirmat ministrul, la Atelierul "Rolul unei agende strategice comune de cercetare si inovare la nivel global pentru controlul rezistentei la antibiotice", organizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino".
Potrivit acestuia, antibioticele trebuie sa fie prescrise, eliberate si administrate de cei care au "pregatirea necesara".
"Medicamentul, in general, si antibioticul, in special, nu trebuie sa fie considerate marfuri, ele nu se comercializeaza, ele se prescriu, se elibereaza si se administreaza de cei care au pregatirea necesara, de cei care au competenta si responsabilitati date de aceasta pregatire", a sustinut ministrul Agriculturii.
El a atentionat asupra faptului ca utilizarea pe scara larga a produselor antimicrobiene atat in medicina umana, cat si in medicina veterinara a dus in ultimii ani la "o accelerare a aparitiei" si raspandirii microorganismelor rezistente.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...