ANSVSA ia masuri speciale de supraveghere in vestul tarii, din cauza gripei aviare

ANSVSA ia masuri speciale de supraveghere in vestul tarii, din cauza gripei aviare


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus masuri specifice de supraveghere in judetele Arad, Timis si Bihor, pentru a elimina riscul patrunderii gripei aviare pe teritoriul Romaniei, in conditiile in care virusul a fost confirmat in regiunile administrative maghiare de la granita.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, au fost vizate in special judetele limitrofe de pe granita de vest, dar masurile generale de preventie se aplica concomitent pe tot teritoriul Romaniei.

 

“In ultima perioada, Ungaria se confrunta cu un val de gripa aviara de inalta patogenitate, subtipul H5N8, care a afectat mai multe ferme comerciale. In data de 30 aprilie au fost confirmate inca doua noi focare in localitatile Battonya si Nagykamaras, la o ferma de curcani, respectiv la o ferma de gaste pentru foie gras, aflate in zona administrativa Bekes, la granita de vest a Romaniei. In conformitate cu prevederile Directivei 94/2005, Romania are doua localitati, Peregu Mic si Peregu Mare din judetul Arad, care intra in zona de supraveghere stabilita ca urmare a confirmarii acestor noi focare. Va fi intensificata supravegherea pasiva in judetul Arad, in judetele invecinate (Timisoara si Bihor) si se va face programarea prioritara a recoltarilor de probe serologice la fermele comerciale din zonele cele mai apropiate frontierei cu Ungaria”, precizeaza reprezentantii ANSVSA in comunicat.

 

In localitatile care intra in zona de supraveghere din judetul Arad se dispun masurile specifice de restrictie a miscarilor de pasari pana la data de 3 iunie si vor fi prelevate probe serologice pentru supravegherea activa a exploatatiilor nonprofesionale de pasari in aceasta perioada.

 

De asemenea, s-a dispus aplicarea unor masuri suplimentare de biosecuritate la nivelul gospodariilor populatiei, cu rolul de a impiedica contactul intre pasarile domestice si cele salbatice sau de a disemina virusul prin vehicule, utilaje, imbracaminte etc.

 

ANSVSA a informat sectorul privat, prin intermediul asociatiilor de profil de la nivel national, cu privire la riscurile asociate derularii activitatilor comerciale intracomunitare cu ferme din zonele in care evolueaza boala.

 

Toate programele de biosecuritate aferente fiecarei unitati avicole vor fi revizuite si reavizate de catre fiecare DSVSA judeteana, dupa introducerea de masuri suplimentare de biosecuritate, pentru a se evita introducerea si diseminarea virusului influentei aviare.

 

Monitorizarea pasarilor salbatice realizata de catre administratorii fondurilor cinegetice va fi intensificata, in special in zonele in care pasarile salbatice sunt stationare, monitorizare, cu raportare catre DSVSA judeteana o oricaror modificari a statusului de sanatate a acestor pasari.

 

“Pana la stingerea focarelor din Ungaria, se va acorda o atentie sporita transporturilor intarcomunitare de pasari domestice, furajelor si a mijloacelor de transport care provin sau urmeaza a tranzita Ungaria, pentru a preveni introducerea bolii pe teritoriul national”, precizeaza ANSVSA.

 

Masurile de monitorizare si control ale gripei aviare se vor realiza respectand cerintele legislatiei in vigoare, luand in considerare toate masurile de precautie impuse in contextul pandemiei de COVID-19.



Poti fi interesat si de