ANSVSA anunta masuri pentru remedierea neregulilor aparute in transportul naval al animalelor
Joi, 30 Aprilie 2020
Joi, 30 Aprilie 2020
Acestea fac parte din masurile luate de Autoritate pentru remedierea neconformitatilor referitoare la transportul naval al animalelor, constatate in perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2019, in urma unei misiuni de audit desfasurate de Comisia Europeana in Romania pentru evaluarea bunastarii animalelor in timpul transporturilor navale catre tari terte.
Raportul misiunii a identificat unele neconformitati, iar ANSVSA a elaborat un plan de actiune, cu un calendar strict, pentru remedierea acestora.
De asemenea, din dispozitia presedintelui ANSVSA, structura de audit public intern a efectuat o misiune in luna decembrie 2019, la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Constanta, entitate care a autorizat majoritatea navelor de transport pentru animale.
Ca urmare a recomandarilor formulate de catre auditorii care au luat parte la cele doua misiuni, ANSVSA a decis modificarea procedurii de autorizare a transportatorilor navali, precum si a navelor de transport pentru animale. In acest sens, a fost elaborat un proiect de ordin comun ANSVSA- Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, disponibil pe site-ul ANSVSA.
"Proiectul de ordin contine prevederi referitoare la procedura de autorizare a vapoarelor destinate transportului pentru animale, care se va realiza de echipe mixte ANSVSA - ANR (Autoritatea Navala Romana), la procedura de depunere a documentelor si a termenului in care se face evaluarea vasului in vederea autorizarii si a perioadei de valabilitate a autorizatiei, care va fi de maximum 3 ani", spun reprezentantii ANSVSA.
De asemenea, va fi elaborat un act normativ destinat protectiei animalelor destinate exportului, atat pe cale rutiera, cat si navala. Acesta contine prevederi suplimentare fata de Reg. Cons. 1/2005/CE privind protectia animalelor in timpul transportului, aplicabile la iesirea mijloacelor de transport de pe teritoriul Uniunii Europene.
"La elaborarea ambelor acte normative s-a folosit versiunea 2019 a documentului de retea pentru navele de transport animale vii - un ghid, realizat in coordonarea reprezentantilor Comisiei Europene, bazat pe experienta tuturor statelor membre care autorizeaza vapoare destinate transportului pentru animale. De asemenea, specialisti ai ANSVSA au participat la subgrupul de lucru constituit la nivelul Comisiei de agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, in vederea finalizarii proiectului de lege privind protectia animalelor destinate exportului in tari terte", se mai arata in comunicat.
Pe termen scurt si mediu, Autoritatea va actiona pentru schimbarea cadrului legislative referitor la transportul naval al animalelor, semnarea protocolului de colaborare cu Autoritatea Navala Romana, finalizarea procedurii de autorizare a vapoarelor destinate transportului pentru animale si va organiza instruiri cu personalul implicat in autorizarea si controlul vapoarelor destinate transportului pentru animale.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...