ANSVSA anunta 47 de focare de pesta rumegatoarelor mici, in scadere fata de luna august

ANSVSA anunta 47 de focare de pesta rumegatoarelor mici, in scadere fata de luna august


Romania inregistreaza 47 de focare de pesta rumegatoarelor mici (PRM), cu 17 mai putine fata de finele lunii august, cand au fost confirmate 64 la nivel national, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Astfel, din cele 17 focare stinse, 10 s-au aflat in judetul Tulcea, 6 in judetul Constanta si un focar in judetul Ialomita.

 

Institutia mentioneaza ca, incepand cu data de 6 septembrie 2024, a intrat in vigoare ordinul comun al ANSVSA, MADR si MAI, care prevede pentru o perioada de 30 de zile, mai multe masuri: toate rumegatoarele mici care intra pe teritoriul Romaniei sunt plasate in carantina si, suplimentar, sunt testate serologic si virusologic individual, pentru determinarea virusului pestei micilor rumegatoare; toate miscarile de rumegatoare mici de pe teritoriul Romaniei sunt suspendate.

 

De asemenea, prin exceptie la solicitarea scrisa a proprietarului animalelor, directia sanitar - veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana (DSVSA), respectiv a municipiului Bucuresti, competenta teritorial, poate permite miscarea rumegatoarelor mici in urmatoarele situatii: din exploatatii catre abator; din exploatatii catre centrele de colectare; din centrele de colectare catre abator sau port; din exploatatia temporara catre exploatatia de origine, cu conditia carantinarii la destinatie, pentru cel putin 30 de zile de la intrarea ultimului animal, precizeaza autoritatea.

 

Pentru toate transporturile, DSVSA competenta teritorial de la locul retinerii stabileste conduita de urmat pentru animalele retinute, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, care a dispus retinerea, stabileste conduita de urmat pentru mijlocul de transport.

 

'Pentru toate transporturile de rumegatoare mici, DSVSA competenta teritorial dispune masuri cu privire la animalele retinute de reprezentantul acesteia si asigura prezenta medicului veterinar in maximum o ora la locul unde a fost oprit in trafic mijlocul de transport, iar structura din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea scrisa a DSVSA, verifica modul de respectare a obligatiei de descarcare a animalelor in punctul stabilit de catre DSVSA si o informeaza cu privire la cele constatate', se arata in comunicatul ANSVSA.

 

Acordul scris in baza informatiilor furnizate de solicitant si a documentelor intocmite de medicii veterinari de libera practica imputerniciti de la locul de plecare, este emis de directorul executiv al DSVSA competenta teritorial si contine detaliile specifice referitoare cel putin la numarul de capete care fac obiectul transportului, locul de plecare, itinerariul propus, mijlocul de transport utilizat, locul de destinatie, data si ora plecarii, data si ora estimata a sosirii, responsabilul de animale pe durata transportului si durata valabilitatii acordului de deplasare.

 

Potrivit sursei citate, judetele de la frontiera cu Ucraina si Republica Moldova vor identifica si implementa masuri suplimentare, adaptate cu scopul prevenirii intrarii pe teritoriul Romaniei de animale vii si/sau produse, subproduse, materiale, marfuri, care pot fi considerate vectori de boli infectocontagioase.

 

ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine si caprine sa respecte toate masurile dispuse de autoritati pentru a impiedica raspandirea acestei boli pe teritoriul tarii.

 

'Orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp DSVSA judetene', sustin reprezentantii autoritatii veterinare.

 

Pesta Rumegatoarelor Mici este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Mortalitatea in cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.



Poti fi interesat si de