ANSVSA a permis sacrificarea mieilor in ferme pana pe 19 aprilie

ANSVSA a permis sacrificarea mieilor in ferme pana pe 19 aprilie


Sacrificarea mieilor se poate face in ferme pana la data de 19 aprilie, dar numai in conditiile respectarii conditiilor de igiena, de bunastare a animalelor si a masurilor impuse de pandemia de Covid -19, a anuntat, joi, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

 

"Ca sa venim in sprijinul cetatenilor, am permis prin derogare ca la nivelul fermelor sa fie posibila sacrificarea mieilor in conditii de igiena si de respectare a bunastarii animalelor, dar sub supravegherea unui medic veterinar. Foarte important: cetatenii nu trebuie sa aiba acces in spatiul de sacrificare, sa nu interactioneze in mod direct, pentru ca aceasta derogare la nivelul fermei este doar pana la data de 19 aprilie. Masurile trebuie sa fie foarte clare. Oamenii merg in ferme dupa o anumita programare, solicita un miel, este sacrificat la nivelul fermei, acel miel face obiectul comercializarii, dupa care merg direct acasa cu acea carcasa. Nu au voie sa mearga cu el prin piete sau in alte magazine. Si acolo trebuie sa se pastreze masurile privind distanta sociala. Cei mai multi miei se sacrifica joi, vineri si sambata, duminica nu mai sacrifica nimeni, insa cei care au ramas cu carcase pe stoc pot sa le comercializeze", a spus presedintele ANSVSA intr-o videoconferinta.

 

El a precizat ca in aceasta perioada exista posibilitatea de a cumpara miei online de la ferme, insa livrarea carnii de miel catre consumatori se face doar daca cei care asigura comanda online are un mijloc de transport care detine frig si este autorizat sanitar-veterinar.

 

Seful ANSVSA a recomandat consumatorilor care vor sa mearga direct la ferma in aceste zile sa isi achizitioneze un miel sa se asigure ca medicul veterinar a expertizat carcasa si exista marca de sanatate.

 

"Aceasta stampila rotunda de pe carcasa, cu un diametru de 3,5 cm, are in centru indicativul judetului si codul numeric al unitatii de sacrificare dat de Directia Sanitara Veterinara. De asemenea, trebuie sa se asigure ca mielul, carcasa, a fost livrata in conditii igienice, ca a fost expertizata sanitar veterinar, iar in zona de comercializare sa fie respectate distantele", a mai spus Chioveanu.

 

Potrivit datelor ANSVSA, pana in prezent la nivel national au fost autorizate temporar 47 de ferme pentru sacrificarea mieilor.

 

In ceea ce priveste sacrificarea mieilor in punctele de sacrificare la nivelul pietelor, seful ANSVSA a mentionat ca pana la aceasta data doar in 9 judete s-a solicitat acest lucru, intrucat nu au putut fi asigurate corespunzator masurile de protectie pentru pandemia de Covid-19, fata de anii trecuti cand astfel de puncte se regaseau in circa 37 de judete, inclusiv in Capitala.

 

"Daca la nivelul pietelor anii trecuti se organizau mult mai multe centre de sacrificare, anul acesta, din cauza pandemiei, nu s-au mai putut organiza. In momentul de fata, in Romania sunt organizate impreuna cu autoritatile locale centre de sacrificare temporare doar la nivelul a 9 judete. In aceste centre fermierii aduceau mieii, iar carcasa pleca catre consumatorul final. Anul acesta am dat aceasta derogare, dar din pacate doar in numar foarte mic s-au organizat, pentru ca nu au putut fi respectate la nivelul pietelor masurile de protectie pentru pandemia de Covid-19. In anii precedenti se organizau astfel de centre in 35-37 de judete, inclusiv la Bucuresti era la Aparatorii Patriei in sectorul 4 un centru de sacrificare temporara. Anul acesta de la Bucuresti nu au fost solicitari pentru ca nu s-au putut asigura conditiile privind distanta sociala", a explicat Chioveanu.

 

Judetele in care s-au organizate centre temporare de sacrificare sunt: Bihor, Buzau, Dambovita, Harghita, Hunedoara, Iasi, Timis, Vaslui si Brasov.

 

De asemenea, in aceasta perioada exista 101 abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru specia ovine, in care se pot sacrifica miei, dintr-un total de 171 de abatoare existente la nivel national.



Poti fi interesat si de