ANSVSA a inceput controalele specifice sarbatorilor de iarna

ANSVSA a inceput controalele specifice sarbatorilor de iarna


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a demarat la nivel national controalele specifice sarbatorilor de iarna, pentru a asigura cetatenilor un comert cu produse alimentare sigure.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, in intervalul 3 decembrie 2020 - 7 ianuarie 2021, Autoritatea intensifica actiunile de control, cu scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare si al prevenirii raspandirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) din zonele de restrictie unde este diagnosticata aceasta boala, prin comertul ilegal cu porcine/carne si produse din carne de porc (provenite de la animale bolnave).

 

In cadrul acestor controale se va verifica modul in care operatorii din sectorul alimentar autorizati/inregistrati sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor respecta conditiile sanitare veterinare si de siguranta alimentelor referitoare la procesarea alimentelor de origine animala (carne, lapte, produse lactate, peste, oua) si nonanimala (produse de panificatie si patiserie, legume-fructe), asigurarea trasabilitatii acestora, conditiile de ambalare, transportul, depozitarea si comercializarea acestora catre consumatorul final.

 

Actiunile de control se vor derula in pietele agro-alimentare, abatoare si unitati de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala si nonanimala, precum si unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii). De asemenea, sunt vizate unitatile de alimentatie publica, pizzerii, unitati tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, unitatile de tip hotelier si pensiunile turistice; unitatile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare si alte tipuri de unitati care comercializeaza produse alimentare.

 

Reprezentantii DSVSA judetene/municipiului Bucuresti vor realiza controale in trafic, cu sprijinul reprezentantilor Inspectoratelor de Politie Judetene si Inspectoratelor de Jandarmi Judetene, pentru a se verifica daca sunt respectate conditiile sanitare veterinare legale pentru transportul animalelor si al produselor alimentare de origine animala si nonanimala, precum si respectarea restrictiilor sanitare veterinare impuse pentru miscarea porcinelor din gospodariile populatiei situate in zonele afectate de focare active de PPA.

 

Potrivit sursei citate, un alt aspect care va fi verificat in aceasta perioada il reprezinta destinatia carnii de pasare si a oualor provenite din comertul intracomunitar si import. In acest context, pana la finele acestui an, echipe de control din cadrul DSVSA-urilor judetene/municipiul Bucuresti verifica depozitele de destinatie a acestor categorii de produse, fiind efectuate controale documentare, de identitate, prelevari de probe in vederea efectuarii de analize de laborator pentru stabilirea conformitatii acestora in ceea ce priveste respectarea criteriilor microbiologice de siguranta alimentara si de calitate prevazute de legislatia Uniunii Europene.

 

Totodata, o atentie deosebita va fi acordata verificarii conditiilor sanitare veterinare si de igiena existente in locurile organizate periodic de catre autoritatile locale, in vederea comercializarii unor alimente care prezinta caracteristici traditionale (ex. tonete, chioscuri, rulote, standuri de comercializare).

 

De asemenea, la nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se va proceda la verificarea respectarii cerintelor pentru inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, verificarea respectarii cerintelor de igiena, de depozitare, ambalare si pastrare a produselor alimentare aflate la comercializare si verificarea trasabilitatii produselor alimentare.

 

"In plus fata de anii anteriori, controalele din aceasta perioada urmaresc, in contextul pandemiei de COVID-19, atat respectarea normelor si cerintelor de igiena alimentara, cat si a celor privind distantarea fizica a vizitatorilor aflati in unitati de alimentatie publica, purtarea mastilor de protectie pentru personalul angajat care asigura procesarea, ambalarea, depozitarea si comercializarea alimentelor. In acest context, va fi verificata si realizarea igienizarilor cu substante virucide care sa asigure curatarea si dezinfectia eficienta a incintelor si echipamentelor care sunt in unitatea respectiva", mentioneaza reprezentantii ANSVSA.

 

Pe de alta parte, DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti vor intreprinde actiuni de informare a consumatorilor, cu ajutorul mass-media locale, asupra necesitatii de a se respecta anumite recomandari precum: efectuarea la medicul veterinar a examenului trichineloscopic asupra carnii obtinute de la porcii crescuti si sacrificati in gospodariile proprii; carnea si produsele din carne de porc rezultate in urma sacrificarilor traditionale in gospodaria proprie este destinata exclusive consumului familial, fiind interzisa comercializarea acestora in consum public; informarea consumatorilor, prin intermediul mass media de la nivel local, cu privire la riscul major de imbolnavire la care se expun persoanele care cumpara si consuma carne de porc a carei origine nu este cunoscuta, provenita din taieri clandestine sau care nu a fost supusa controlului sanitar veterinary (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.).

 

Medicii veterinari din DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti, precum si cei de la nivelul circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul pietelor agroalimentare vor asigura un program prelungit de lucru in perioadele 3 – 24 decembrie 2020 si 28 decembrie 2020 - 7 ianuarie 2021, inclusiv in zilele de sambata si duminica.

 

"Orarul medicilor veterinari va fi afisat pe site-ul DSVSA-ului judetean si in punctele de lucru, in acesta fiind incluse numele medicului veterinar responsabil si numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor", precizeaza autoritatea.

 

De asemenea, la nivelul DSVSA judetene si al circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale teritoriale (CSVSAO) vor fi afisate informatii utile consumatorilor, dar si locatiile in care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. in carnea de porc.

 

"Examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati in vederea depistarii trichinelozei este obligatorie", sustin reprezentantii ANSVSA.

 

Potrivit sursei citate, probele se recolteaza din musculatura intercostala, pilierii diafragmatici, muschii abdominali, partea musculara a diafragmei situate in apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

 

Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO si DSVSA este intre 21 de lei (trichineloscopie directa) si 76 de lei + TVA (digestie artificiala) pentru probe provenite de la 10 porci.

 

In situatia in care se vor constata incalcari ale normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, in functie de gravitatea abaterilor se vor aplica sanctiuni contraventionale conform HG 984/2005 si/sau sanctiuni complementare prevazute de legislatia in vigoare.

 

ANSVSA pune la dispozitia cetatenilor numarul de "Call Center" - 0800 826 787 - care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

 



Poti fi interesat si de