ANSVSA a dat amenzi de peste 700.000 de lei in urma controalelor de Paste

ANSVSA a dat amenzi de peste 700.000 de lei in urma controalelor de Paste


Inspectorii sanitari-veterinari au efectuat, in perioada 30 martie - 15 aprilie, la nivel national, controale la 7.449 de unitati din industria agroalimentara si au aplicat sanctiuni in suma de 702.680 de lei, potrivit unui comunicat remis de ANSVSA.

In perioada Sarbatorilor de Paste au fost sacrificati, in total, 175.640 de miei si iezi, in 101 abatoare autorizate sanitar veterinar, in centre de sacrificare temporara amenajate in noua judete, la solicitarea autoritatilor locale si in 47 de ferme autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor.

 

“Verificarile au vizat modul in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare de functionare la nivelul pietelor agro-alimentare, abatoarelor si centrelor de sacrificare a mieilor cu activitate temporara, in unitatile de transare a carnii, unitatile de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala si nonanimala, unitatile de comercializare cu amanuntul, precum si in unitatile de alimentatie publica/catering cu livrare la domiciliu”, se mentioneaza in comunicat.

 

Potrivit ANSVSA, deficientele constatate de inspectorii Autoritatii, in urma controalelor efectuate, au fost sanctionate prin aplicarea a 206 sanctiuni contraventionale, care au insumat 702.680 de lei, emiterea a 12 ordonante privind suspendarea activitatii si a 11 ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii unor unitati.

 

De asemenea, in cadrul actiunilor de control, au fost aplicate masuri de retinere oficiala si sechestru sanitar veterinar, fiind dirijate catre unitati de neutralizare autorizate 5.654 de kg de produse alimentare (carne, peste, produse din carne, produse de panificatie, produse lactate etc), care nu respectau normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor.

 

In urma controalelor efectuate au fost constatate urmatoarele neconformitati: nerespectarea conditiilor si normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de igiena la expunerea si comercializarea produselor alimentare; comercializarea carnii fara expertiza sanitara veterinara efectuata de un medic veterinar oficial; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea produselor alimentare de origine animala; neconformitati privind demonstrarea trasabilitatii produselor alimentare; etichetarea si ambalarea necorespunzatoare a produselor alimentare; comercializarea carnii de miel fara documente legale; nerespectarea masurilor de profilaxie generala privind accesul in incinta, utilizarea dezinfectorului si a filtrului sanitar.



Poti fi interesat si de