ANSVSA: Suspendarea statusului de tara libera de pesta porcina clasica nu afecteaza comertul intracomunitar cu porci vii
Luni, 30 Martie 2020
Luni, 30 Martie 2020
Decizia OIE de suspendare a statusului de tara libera de pesta porcina clasica a venit in urma misiunii de audit efectuate in perioada 20 ianuarie - 23 ianuarie 2020.
"Mentionam ca, si inainte, si dupa aceasta suspendare a statusului de tara libera de pesta porcina clasica au fost si vor fi aplicate prevederile Deciziei nr.764/2013 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice. Ca si pana acum, este posibila efectuarea schimburilor intracomunitare cu porcine vii, carcase si produse provenite de la acestia, cu respectarea conditiilor prevazute de Decizia nr.764/2013. Este foarte important de retinut ca, pesta porcina clasica nu a mai fost diagnosticata in Romania din anul 2007", precizeaza reprezentantii ANSVSA.
Romania a fost recunoscuta oficial ca tara libera de PPC in mai 2017, in urma unei misiuni efectuate de OIE din perioada 8-12 mai 2017, acest statut urmand sa fie suspendat pana la indeplinirea recomandarilor OIE.
Comisia Stiintifica a OIE pentru Bolile Animalelor (Comisia) a examinat raportul privind progresele din misiune si luand in considerare focarele de pesta porcina africana la porcii domestici din Romania, a sugerat ca Romania sa adauge si sa extinda recomandarile misiunii anterioare pentru a include consolidarea biosecuritatii in exploatatiile nonprofesionale, deoarece este o cerinta cruciala pentru prevenirea si depistarea precoce a PPC.
Concluzia generala in urma misiunii OIE, efectuata in Romania, prevedea necesitatea imperioasa de crestere a nivelului de respectare a regulilor de biosecuritate privind cresterea porcilor la nivelul gospodariilor populatiei, interdictia privind reproductia suinelor in acest sector si redimensionarea numarului de ferme necomerciale.
Tot in acest context, OIE recomanda sacrificarea porcinelor crescute in sistem gospodaresc prin abatoarele autorizate supuse controlului sanitar veterinar.
Pe baza recomandarilor misiunii, Romaniei i s-a solicitat sa prezinte un plan de actiune si rapoarte de progres ulterioare, cu privire la modul in care recomandarile au fost abordate si implementate in teren.
"Prin scrisoarea oficiala din data de 25 martie, primita din partea OIE, am fost informati despre decizia Consiliului Stiintific al OIE, referitoare la faptul ca, Romania nu indeplineste in totalitate dispozitiile relevante din Codul de sanatate al animalelor terestre, pentru mentinerea statusului oficial de tara libera de pesta porcina clasica (PPC). Aceasta scrisoare a fost primita in urma misiunii de evaluare efectuata de catre expertii OIE in Romania, in perioada 20.01.2020 - 23.01.2020", se mentioneaza in comunicatul ANSVSA.
Restrictiile care se aplica in prezent in Romania sunt cele impuse de prevederile Deciziei nr.709/2014 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...