ANSVSA: Nu putem controla raspandirea gripei aviare din cauza migratiei pasarilor
Marti, 21 Ianuarie 2020
Marti, 21 Ianuarie 2020
Peste 22.000 de pasari din ferma din Maramures unde a fost confirmat cel de-al doilea focar de gripa aviara au fost omorate. Autoritatile au stabilit ca cele doua ferme in care a aparut gripa aviara au folosit acelasi mijloc de transport pentru dejectii.
Potrivit unui comunicat al Prefecturii Maramures transmis, duminica, initial au fost 20 de pasari bolnave, iar ulterior s-a constatat cresterea ratei de mortalitate.
Intre timp 17 tone de carne de pasare din zone aflate sub interdictie in Ungaria, au fost livrate in Romania. Informatia catre ANSVSA a fost transmisa de Comisia Europeana. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimetelor (ANSVSA) a venit cu clarificari luni, anuntand ca din cele 17 tone de carne de pasare care au fost distribuite in Romania, circa 13 tone au ajuns deja in 26 de judete.
In cele trei depozite care au achizitionat carnea de pasare, au mai ramas in momentul interventiei ANSVSA 3,3 tone, dintre care inspectorii au netralizat 38 de kilograme. Restul de 13 tone au fost distribuite deja in 26 de judete din Romania: Bacau, Galati, Hunedoara, Dolj, Bistrita-Nasaud, Cluj, Timis, Gorj, Neamt, Arad, Harghita, Mures, Salaj, Vaslui, Bucuresti, Vrancea, Braila, Covasna, Iasi, Prahova, Dambovita, Calarasi, Arges, Giurgiu, Ilfov si Bihor.
Intrebata daca exista riscul extinderii virsului, si prin extensie posibilitatea afectarii consumului de carne de pui in Romania, Florica Durlea dr. coordonator situatii de criza in cadrul ANSVSA a explicat ca in pofida tuturor masurilor, Autoritatea nu poate controla raspandirea visrului pe teritoriul european sau migratia pasarilor salbatice purtatoare de gripa aviara.
„Aceasta circulatie libera pe piata europeana incuba si un risc. Nu poti tu Romania sa iti pui bariere fizic vorbind si sa nu existe si la tine riscul contaminarii cu microorganismele care circula in toata Europa. Sursa naturala de virus gripal aviar o constitue pasarea salbatica. Romania e traversata de cel putin 3 culoare de migratii. (...) Cum putem controla migratia si pasarea salbatica?”, a declarat medicul ANSVSA.
Radu Timis, presedintele Asociatiei Romane a Carnii a facut prezumtii ingrijoratoare in privinta industriei alimentare dupa parcusul Pestei Porcine in Romania de-a lungul lui 2019.
"Suntem foarte aproape de o noua criza alimentara", a spus Timis. "Anul acesta pre?urile s-au dublat la carnea de porc, anul viitor se vor tripla. Guvernul chinez cumpara carnea de porc de la marii producatori europeni. Daca in China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, in Romania astazi e undeva la 4 euro ca medie la raft. Ce se va intampla la anul, cand chiar daca vom dori sa cumparam de undeva, nu stiu. Sau ce se va intampla cu industria noastra", a declarat Radu Timis.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...