ANSVSA: Nu exista nicio dovada ca alimentele pot transmite COVID-19

ANSVSA: Nu exista nicio dovada ca alimentele pot transmite COVID-19


Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor afirma ca nu exista dovezi stiintifice ca alimentele de origine animala (carne, lapte, peste sau produse din carne) sau cele de origine nonanimala (legume, fructe, paine, produse de patiserie etc.) sunt o sursa probabila sau o cale de transmitere a coronavirusului, precizeaza ANSVSA.

“In prezent, nu exista informatii disponibile privind prezenta pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 si supravietuirea acestuia in alimente, astfel incat sa fie posibila infectarea oamenilor. De asemenea, pana in prezent nu exista nicio dovada a faptului ca produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la raspandirea virusului”, precizeaza reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in urma aparitiei in spatiul public a unor informatii potrivit carora alimentele de origine animala si nonanimala ar putea constitui o sursa de transmitere pentru virusul SARS-CoV-2.

 

Potrivit acestora, reglementarile legislative europene si nationale in domeniul sigurantei alimentelor se aplica la fel ca si pana in prezent, iar implementarea adecvata a procedurilor si bunelor practici de fabricatie si igiena de catre operatorii economici in toate etapele de productie, manipulare, transport si comercializare a alimentelor catre consumatorul final, garanteaza punerea pe piata a unor alimente sigure.

 

“Personalul angajat care manipuleaza alimente (de exemplu transarea carnii, felierea carnii sau a produselor lactate, curatarea pestelui, ambalarea fructelor si legumelor), cat si comerciantii cu amanuntul sunt la curent cu cerintele de igiena pe care trebuie sa le respecte cand desfasoara astfel de activitati. De asemenea, consumatorii ar trebui sa constientizeze rolul lor. Ca o practica generala de igiena, clientii din magazine nu trebuie sa atinga alimentele, altele decat cele pe care intentioneaza sa le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiti agenti patogeni, care ar putea fi prezenti pe mainile lor”, se mai mentioneaza in comunicat.

 

ANSVSA semnaleaza ca a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, printre care Ghidul pentru industria alimentara elaborat in contextul evolutiei pandemiei de COVID-19, care a fost tradus si adaptat dupa Ghidul provizoriu al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) ,,COVID-19 si siguranta alimentelor”, precum si alte materiale informative.

 

Totodata, pentru a verifica modul in care operatorii din sectorul alimentar implementeaza prevederile legislatiei in vigoare privind siguranta alimentelor, ANSVSA desfasoara activitati de control oficial pe intreg lantul alimentar.

 



Poti fi interesat si de