ANSVSA: Adoptarea unei Legi a porcului este de urgenta majora

ANSVSA: Adoptarea unei Legi a porcului este de urgenta majora


Adoptarea unei legi care va reglementa cresterea porcului pe teritoriul Romaniei este nu numai necesara, ci si de urgenta majora, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

“Din pacate, aceasta Lege a porcului trebuie asumata de toate fortele politice din Romania. Consider ca adoptarea acestei legi nu numai ca este necesara, dar este si de urgenta majora. Cred ca acest subiect va fi in supus dezbaterii in vizita pe care reprezentantii Comisiei Europene o vor face in Romania, in perioada 23 - 27 noiembrie 2020, cu privire la evolutia pestei porcine africane in Romania si in ceea ce priveste masurile pe care le-a adoptat Romania prin serviciile veterinare si prin aportul celorlalte ministere”, a precizat Chioveanu, intrebat in ce stadiu se afla elaborarea unei Legi a porcului despre care se discuta inca de la aparitia primelor focare de pesta porcina africana.

 

Chioveanu a mentionat ca in perioada 23 - 27 noiembrie 2020 va avea loc pe teritoriul Romaniei o misiune de audit a DG Sante din cadrul Comisiei Europene, prilej cu care vor fi evaluate masurile privind controalele si aspectele legate de sanatatea animalelor in legatura cu evolutia pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei.

 

“Pe site-ul ANSVSA, aproape in fiecare saptamana am incercat sa fim transparenti si sa aducem opiniei publice actualizarea situatiei privind evolutia pestei porcine africane in detaliu. Aceasta actualizare a situatiei, incepand din 2017, a avut un varf maxim in anul 2019, de 1.560 de focare si acum in 2020 evolueaza un numar de 441 de focare, ceea ce demonstreaza ca numarul de focare a scazut foarte mult, ca s-au luat masuri corespunzatoare. In luna septembrie 2020, am avut o misiune de audit generala in care Comisia Europeana ne-a felicitat pentru activitatea desfasurata impreuna cu colegii de la nivel local. Serviciile veterinare din Romania au intensificat nu numai numarul de controale, ci si anchetele epidemiologice si toate aspectele legate de pesta porcina africana”, a subliniat seful ANSVSA.

 

Potrivit acestuia, Autoritatea a demarat o campanie continua de informare a tuturor factorilor implicati in combaterea pestei porcine africane, inclusiv pentru cei care cresc porci in gospodarii.

 

“Cu totii trebuie sa constientizam ca acest virus al PPA produce pagube dezastruoase si de aceea am inceput aceasta campanie de informare continua a tuturor factorilor implicati - si vorbim nu numai de cei care sunt in asociatii, de fermieri care au afaceri ferme comerciale, ci si de cei care cresc porci in gospodaria populatiei. Vorbim despre luarea unor masuri si de conditii de biosecuritate care sunt necesare ca sa stopam raspandirea virusului pe teritoriul Romaniei”, a subliniat Robert Chioveanu.

 

Elaborarea unei Legi a porcului prin care sa poata fi reglementata cresterea acestor animale pe teritoriul Romaniei, atat in gospodarii, cat si in exploatatiile comerciale, este ceruta de industria din acest sector inca de la aparitia primelor focare de pesta porcina africana.

 

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spunea in luna mai ca va initia un proiect de lege pentru relansarea cresterii porcului in Romania, astfel incat sa se poata respecta si traditia cresterii porcului in gospodariile populatiei, dar in acelasi timp sa poata oferi ocazia cresterii in sistem industrial astfel incat in cativa ani consumul intern de carne de porc sa fie acoperit din productia interna.

 

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Romania a importat carne de porc in valoare de 292,2 milioane de euro, in primele sase luni din acest an, in crestere cu 17% fata de perioada similara din 2019.

 

Carnea de porc proaspata, refrigerata sau congelata ocupa de mai bine de 20 de ani prima pozitie pe lista importurilor Romaniei de produse agroalimentare.



Poti fi interesat si de