ANSVSA: 28 de judete sunt afectate de pesta porcina africana

ANSVSA: 28 de judete sunt afectate de pesta porcina africana


Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza, in prezent, in 264 de localitati din 28 de judete, cu un numar de 762 de focare, dintre care 12 focare in exploatatii comerciale si 4 focare in exploatatii de tip A, iar in alte 6 judete exista doar cazuri la mistreti.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), numarul focarelor active se afla in scadere fata de precedenta actualizare a situatiei, din 26 noiembrie, cand au fost raportate 792 de focare in 260 de localitati, din 26 de judete.

 

Cele mai multe focare active de PPA se afla in judetele Giurgiu - 243 de focare (dintre care 5 focare exploatatii comerciale si 3 focare in exploatatii de tip A) si 297 de cazuri la mistreti si Teleorman - 223 de focare in gospodariile populatiei si 537 de cazuri la mistreti.

 

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017, si pana in prezent, au fost eliminati 540.216 de porci afectati de boala si exista 2.357 de cazuri la mistreti.

 

Conform datelor ANSVSA, in total au fost stinse 2.065 de focare, cele mai multe - 586 - in judetul Tulcea (dintre care 5 focare in exploatatii comerciale si un focar intr-o exploatatie de tip A), 177 de focare in judetul Braila (dintre care 15 in exploatatii comerciale) si 175 de focare in judetul Dolj.

 

Pana la data de 3 decembrie, au fost despagubiti 13.684 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 330,472 milioane de lei.

 

Prezenta virusului PPA in Romania a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

 

"ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie", mentioneaza ANSVSA.

 

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social.



Poti fi interesat si de