ANPC controleaza piata de produse pentru post


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va controla si supraveghea piata in aceasta perioada a Postului Pastelui pentru a preintampina orice neregula din domeniul protectiei consumatorilor, iar operatorii economici care nu respecta prevederile legislative vor fi sanctionati, avertizeaza Paul Anghel, directorul general al ANPC.

"Comisarii ANPC vor controla si supraveghea piata in toata aceasta perioada, pentru a preintampina orice neregula din domeniul protectiei consumatorilor, iar cei ce nu respecta prevederile legislative vor fi sanctionati. Atentionez asupra faptului ca, prin achizitia produselor alimentare de post din locuri neautorizate, in care comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare, riscati ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure si va pot afecta sanatatea", a precizat Paul Anghel.

 

El recomanda cumparatorilor sa cumpere produse alimentare de post numai din locuri amenajate si autorizate, iar in cazul in care considera ca drepturile le-au fost incalcate sa semnaleze ANPC pentru orice abatere, insa cumparatorii trebuie sa solicite si sa pastreze bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doresc sa reclame calitatea sau siguranta unui produs.

 

Potrivit sursei citate, cei care tin postul au dreptul sa fie informati corect asupra ingredientelor produselor.

 

"In acest sens, consumatorii care achizitioneaza produse de post trebuie sa fie extrem de atenti la compozitia acestora, sa ne sesizeze eventualele abateri si ii asigur ca ANPC va sanctiona operatorii economici care nu realizeaza o informare corecta", a subliniat Anghel.

 

De asemenea, cumparatorii trebuie sa citeasca atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Pastelui, sa nu cumpere produse a caror etichete nu informeaza complet si corect continutul, ingredientele sau calitatea produsului pentru a evita sa fie indusi in eroare, in conditiile in care produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.

 

"Pentru ca produsele pe care le cumparati in perioada postului sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea dvs., va recomand, in primul rand, ca inainte de cumparare sa acordati o atentie deosebita listei ingredientelor. In cazul in care aceasta contine si ingrediente de origine animala, respectiv lapte praf, zer praf, pudra de oua, trebuie sa stiti ca aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele taiate, fractionate sau portionate de vanzator, solicitati sa vedeti eticheta produsului pentru a verifica compozitia si data durabilitatii minimale. Avertizez asupra faptului ca pe unele ambalaje veti gasi pe langa lista cu ingrediente si afirmatia „poate contine urme de ou, lapte...”. Aceasta este o informatie oferita voluntar de catre producator si inseamna ca, in ciuda tuturor asigurarilor luate pe perioada productiei, cele mai mici urme din ingredientele mentionate, cateodata, nu pot fi evitate", a subliniat directorul general al autoritatii.

 

Acesta mai recomanda cumparatorilor sa verifice daca in magazin sunt respectate conditiile de pastrare specificate de producator, in special temperatura, si sa nu achizitioneze produse care au fost tinute la temperaturi mai mari decat cea specificata, iar conditiile de depozitare precizate pe ambalaje trebuie respectate la domiciliu.

 

Nu in ultimul rand, cumparatorii nu trebuie sa achizitioneze produse cu durata valabilitatii minimale sau data limita de consum depasita ori modificata.

 

In urma actiunilor de control desfasurate in anii anteriori, comisarii ANPC au gasit la comercializare produse, pe a caror etichete erau inscrise mentiuni care puteau induce in eroare consumatorii. Cateva exemple oferite de ANPC: "Cozonac cu rahat, cacao si stafide", ambalat in pungi din material plastic, in compozitia caruia se regaseau oua, in contradictie cu mentiunea inscriptionata pe fluturasul colant "produs de post"; "Maioneza vegetala simpla" si "Maioneza vegetala Shaorma", in conditiile in care denumirea de maioneza se atribuie doar unei emulsii pe baza de galbenus de ou, ulei si alte ingrediente; "Pizza de post" - "specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale si cazeina (substanta proteica din lapte)", produsul nefiind astfel un produs "de post"; utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum snitel, pate, parizer, salam, carnati, cremwursti etc. la care era atasata sintagma "vegetal"; inscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mentiunii "fara colesterol" sau "0% colesterol", sugerandu-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, cand de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristica; produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarata pe ambalaj continea proteine din lapte, in neconcordanta cu denumirea de produs; produse de cofetarie preambalate, cu mentiunea "de post", desi in lista ingredientelor de pe eticheta era inscris "frisca".

 

De asemenea, comisarii ANPC au mai constatat abateri care constau in faptul ca produsele de post au fost expuse la comercializare in acelasi raft si in directa vecinatate cu celelalte produse, inducand in eroare consumatorii (de exemplu produsul "Untar" ce continea grasimi vegetale era expus la vanzare in acelasi raion cu untul); expunerea la comercializare in raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau in continut ingrediente lactate; produsul "Crutoane cu ierburi aromate" era expus in vederea comercializarii la raft, iar deasupra acestuia exista un afis inscriptionat "Idei savuroase de post", desi, produsul continea la ingrediente: "zer praf dulce" si "praf de iaurt", care sunt de origine animala si nu de post.



Poti fi interesat si de