ANPC: Nu cumparati carne sau oua din portbagaje, chiar daca sunt mai ieftine

ANPC: Nu cumparati carne sau oua din portbagaje, chiar daca sunt mai ieftine


Carnea de miel si produsele din carne trebuie achizitionate numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate, insa trebuie sa aiba si stampila de control sanitar-veterinar, pentru a avea garantia unui produs sigur, afirma Paul Anghel, director general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

'Perioada premergatoare sarbatorii pascale reprezinta un moment de varf pentru activitatile comerciale, astfel ca echipele de comisari ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor desfasoara actiuni de control, in toata tara, privind modul de comercializare a produselor specifice acestei perioade. Sunt verificate produsele alimentare de post, peste si preparate din peste, carne, in special carne de miel, preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolata, produse din ciocolata, produse pe baza de cacao si grasimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de oua, vin si bauturi alcoolice. In ceea ce priveste achizitionarea carnii, inclusiv a carnii de miel, si a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. Numai in aceste conditii exista garantia unui produs sigur, ce nu va va afecta sanatatea', a scris, vineri, Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

 

Acesta transmite consumatorilor sa evite cumpararea carnii de la persoane si din locuri neautorizate, din 'portbagajele masinilor' chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate poate elibera bon de casa cu care sa poata fi justificata tranzactia comerciala. 'Riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea', avertizeaza reprezentantul ANPC.

 

De asemenea, consumatorii trebuie sa verifice, prin apreciere directa, proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor de alterare, modificari ale aspectului, culorii, consistentei, prezenta corpurilor straine. Carnea trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune, iar mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat.

 

'Atentie si la pret! Verificati concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa', arata Anghel in postarea sa.

 

In ceea ce priveste ouale, Anghel recomanda si in cazul acestor produse achizitionarea numai din locuri special amenajate si autorizate si sfatuieste consumatorii sa evite cumpararea de oua de pe marginea drumului, chiar daca pretul oferit este mai mic.

 

'Evitati cumpararea oualor care nu sunt pastrate la temperatura indicata de producator sau care sunt expuse spre vanzare la temperatura mediului ambiant. Ouale de consum trebuie sa prezinte coaja intacta, normala, fara fisuri, fara corpuri si mirosuri straine. La spargerea oului, albusul trebuie sa fie de consistenta densa, transparent, iar galbenusul semiglobulos, usor aplatizat si bine delimitat de albus. In cazul oualor vandute in vrac, trebuie comunicate vizibil, cu usurinta si perfect lizibil, informatiile privind: categoria de calitate (A) si de greutate (clasamentul oualor din categoria A in functie de greutate), o indicatie a metodei de crestere a gainilor, o explicatie a semnificatiei codului producatorului si data de valabilitate minima', sustine sursa citata.

 

In privinta vopselei de oua, consumatorii trebuie sa citeasca cu atentie eticheta produsului, care trebuie sa contina: numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare, data durabilitatii minimale.

 

'Atentie! La vopsirea oualor nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sanatate', avertizeaza directorul general al ANPC.

 

Legat de produsele de patiserie, si acestea trebuie cumparate numai din locuri autorizate, unde spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute. Personalul care comercializeaza produse de patiserie trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara, respectiv halat de protectie si boneta, iar manipularea produselor sa se faca cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta. Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adapost de praf si de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor sa aleaga produsele cu mana, scrie Anghel.

 

Produsele de patiserie trebuie sa aiba mentionate pe eticheta, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum si prezenta anumitor premixuri, in compozitie, sau a unor ingrediente care le inlocuiesc pe cele clasice, iar pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilitatii minimale este stabilita de producator si se va inscriptiona pe eticheta/ambalaj.

 

Paul Anghel publica si cateva sfaturi si in ceea ce priveste comercializarea vinurilor si a bauturilor alcoolice.

 

'Continutul etichetei trebuie sa cuprinda: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea si adresa producatorului sau a importatorului sau a imbuteliatorului, volumul net, concentratia alcoolica, o informatie privind lotul, data durabilitatii minimale pentru bauturile alcoolice cu concentratia alcoolica mai mica de 10% vol. Pentru vinuri, eticheta trebuie sa mai contina urmatoarele informatii: categoria de calitate, indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara, tipul vinului, in functie de continutul de zaharuri; consumatorul trebuie sa verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie sa fie corespunzatoare sortimentului, limpede, fara depuneri sau impuritati in suspensie; la intoarcerea buteliei cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impuritati sau scurgeri; marcarea bauturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor in vigoare emise de Ministerul Finantelor', a postat directorul general al ANPC.

 

Potrivit acestuia, printre abaterile frecvent intalnite in cadrul actiunilor de control desfasurate in anii anteriori in perioada specifica sarbatorilor pascale se afla: oua cu data durabilitatii minimale depasita sau pentru care nu s-a putut stabili incadrarea in termenul de valabilitate; oua depozitate la temperatura mediului ambiant contrar recomandarilor de a se pastra la loc racoros; neafisarea la locul de vanzare a oualor in vrac a informatiilor obligatorii prevazute de Regulamentul (CE) nr. 589/ 2008 (categoria de calitate, categoria de greutate, o indicatie a metodei de crestere a gainilor, o explicatie a semnificatiei codului producatorului si data durabilitatii minimale); utilizarea unor spatii de depozitare sau de expunere la vanzare improprii, neigienizate sau deteriorate; vopsea de oua cu data durabilitatii minimale depasita de 5-7 luni; existenta unor afise cu informatia 'cozonac traditional', 'pasca traditionala', fara ca operatorii economici sa detina atestat pentru produse traditionale; pasca si cozonaci ambalati in folie de plastic avand etichetele cu elementele de identificare ilizibile si fara a se specifica data durabilitatii minimale de consum; nerespectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, care prevede evidentierea substantelor cu efecte alergene incluse in lista ingredientelor, printr-un set de caracteristici grafice care sa le diferentieze clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond (la produse din carne, de patiserie si ciocolata si produse din cacao) etc.



Poti fi interesat si de