ANALIZA. Era razboaielor comerciale. Urmeaza confruntarea SUA-UE?
Marti, 10 Martie 2020

Marti, 10 Martie 2020
Marius JIANU
editor EuroMeatNews.com
Razboiul comercial dintre Statele Unite si China a intrat intr-o faza de acalmie, marcata de semnarea unei faze preliminare a unui posibil acord comercial intre parti. Desigur, criza carnii de pe piata chineza si interesul Washingtonului de a capitaliza o situatie unica in istorie, in care China va absorbi aproximativ 43% din proteina animala tranzactionata la nivel global au detensionat intr-o oarecare masura conflictul comercial dintre cele doua superputeri globale.
Cu toate acestea, masurile protectioniste initiate de Casa Alba nu s-au referit numai la China, afectând intr-o masura semnificativa libera circuatie a marfurilor intre SUA, Mexic si Canada. Politica administratiei Trump a dat unele roade, iar urmatoarea tinta a unui razboi comercial ar putea fi UE, piata care in acest moment detine avantajul unui excedent in balanta comerciala cu SUA. Marul discordiei il poate reprezenta aceeasi marfa aflata acum la mare cautare pe piata globala: carnea.
Standarde diferite
In ultimele decenii, statele europene au trecut printr-o proces complex de imbunatatire a standardeor de calitate alimentara, acestea devenind in timp una dintre cele mai severe bariere in trierea alimentelor provenite din tari terte.
Cerinte precum eliminarea hormonilor de crestere si tratarea carnii de pui prin solutii non-chimice au limitat treptat accesul unor marfuri de origine americana pe piata unica din Europa.
Pâna in prezent, carnea de vita a fost un punct extrem de disputat, cu o cota de doar 45.000 tone de vita fara hormoni de crestere alocata Statelor Unite la finalul anului trecut. Masura nu este insa pe placul crescatorilor americani, care si-ar fi dorit ca Uniunea sa accepte si carne de vita crescuta cu ractopamina (un hormon de crestere rapida folosit la fel de mult si in sectorul suine din Statele Unite).
Din acest an insa, presiunile exercitate de Washington asupra oficialilor de la Bruxelles revin in forta, aducând in prim-plan si carnea de pui tratata prin clorinare, dar si importurile de porc. Ca un facut, iesirea Marii Britanii din Uniune ar putea reprezenta o Cutie a Pandorei pentru securitatea alimentara din intregul areal european.
Brexit, un calcâi al lui Ahile
Divortul Marii Britanii de UE s-a petrecut deja de o luna, dar nu lasa sa se intrevada vreun deznodamant clar in privinta viitoarelor relatii dintre cele doua parti. In materie de schimburi comerciale pe segmentul alimente, cele doua piete par inevitabil conectate si in viitor, chiar daca o serie de conditii tarifare ar putea diminua dinamica acestora.
Insa, pana in prezent, circulatia marfurilor dinspre Regatul Unit spre continent si viceversa a fost favorizata de aplicarea aceluiasi cod de securitate si calitate a alimentelor. Acest lucru s-ar putea modifica radical in viitor, in contextul in care guvernul de la Londra da semne ca ar putea abdica de la actualele standarde pentru a-si asigura in mod facil un tratat de liber schimb cu SUA.
Un astfel de gest ar periclita in mod clar exportul de alimente procesate care includ si piese selectate din importurile de carne americana, datorita prezentei de ractopamina sau de carne de pui tratata chimic. De altfel, Comisia Europeana a luat deja masuri de precautie introducând o clauza speciala care blocheaza semnarea unui acord comercial intre Marea Britanie si UE in contextul aprobarii importurilor de carne de pui tratata prin clorinare de catre Londra.
Puiul lui Pepelea
Pentru americani, intentia de a folosi Regatul Unit drept spin in coasta Uniunii Europene este motivata de interesul de a-si asigura treptat accesul unor produse calitativ inferioare pe piata unica europeana, chiar si prin intermediul unui intermediar de genul Marii Britanii. SUA este in acest moment cel mai mare producator de carne de pui din lume, dar doar 20% din productie ajunge pe pietele de export.
In acelasi timp, Marea Britanie depinde de importurile de carne de pui, in special de piese precum pieptul de pui dezosat, iar in total gradul de auto-suficienta alimentara a scazut la 65%. Industria avicola din Marea Britanie este estimata la 7,2 miliarde lire sterline, iar eventuale importuri mai ieftine si slab calitative ar impacta clar afacerile fermierilor din Regat.
Situatia complexa generata de iesirea Regatului Unit din UE si presiunile exercitate de reprezentantii Washingtonului atât in negocierile cu Marea Britaniei, cat si cu Comisia Europeana anunta un nou val de tensiuni comerciale, care vor afecta producatorii europeni, fie prin impunerea unor tarife WTO pe piata britanica, fie prin majorarea taxelor de import pe cea americana. In concluzie, razboiul tarifelor comerciale risca sa se mute din zona Asia-Pacific catre regiunea Nord-Atlantica.
Citeste zilnic mai multe informatii din piata externa pe www.euromeatnews.com
"Ne împuşcăm singuri în picior", spune fermierul Cedric Benoist, secretar general adj...
Egiptul este unul dintre cei mai mari importatori mondiali de grâu. În medie, organis...
Pentru 2026, este anticipată o scădere de 6,1% a importurilor de carne de vită față de anul prece...