ACEBOP se revolta impotriva procesatorilor de carne
Joi, 09 Iulie 2020
Joi, 09 Iulie 2020
Asociatia crescatorilor si exportatorilor de bovine, ovine si porcine din Romania (ACEBOP) se arata revoltata de practicile aplicate de marii retaileri si de unii procesatori de carne din tara, care prefera sa importe carnea in detrimentul producatorilor locali.
"De doi ani, situatia a degenerat grav iar noi ne simtim neputinciosi – strigam si nu ne aude nimeni! Autorit?atle trebuie sa aibe interventii coerente, nu avem nevoie de reactii politice fara sens. Sacrificarile de animale au scazut. Fermierii au probleme cu marile lanturi de retail – care nu le cumpara carnea – cat si cu abatoarele, care nu le cumpara animalele. Exista multe abatoare care au unitati de transare si prefera sa aduca carne de pasare grill si carcasa de porc pe care le transeaza si comercializeaza in marile lanturi de supermarket. Cu siguranta nu mai putem vorbi de produse romanesti in acest sector," apreciaza Mary Pana, presedinte ACEBOP.
Asociatia insista ca autoriytatila sa intervina pentru a proteja producatorii autohtoni in fata invaziei de produse importate, in conditiile in care problema calitatii carnii pare sa nu mai preocupe pe nimeni. Situatia s-a agravat odata cu acumularea de stocuri masive de carne de pui si porc pe piata europeana cauzata de epidemia de coronavirus. La nivelul lunii mai, stocul de carne de pui din UE tindea sa atinga nivelul de 200 milioane tone, cu execedente in productie raportate pe pietele din Polonia si Spania. O contractie de 2% in productia de carne de pui este asteptata in UE in acest an, ca urmare a conditiilor de piata nefavorabile. In acelasi timp, consumul mediu va scadea cu 1,9%, pana la plafonul de 24 kg de carne de pasare consumate pe cap de locuitor.
In segmentul carne de porc, importurile facute de procesatorii romani au atins 70% din consumul intern, datorita scaderii efectivelor de suine din Romania pe fondul crizei de pesta porcina africana. Trendul este mai vechi insa, chiar si inainte de declansarea epidemiei PPA in tara noastra, importurile ajungand la 48%.
"Suntem de mult timp in cadere libera si riscam sa pierdem filiera carnii, sa ramanem dependenti de alte state pentru cateva generatii. Productia de carne a scazut pe toate palierele. Daca la porc avem un regres de 8,1%, la bovine productia a scazut cu 12,8% – si iata cum devenim exportatori de cereale la preturi derizorii, in loc sa le folosim in productia integrata de carne in tara. Modul in care Romania isi organizeaza agricultura si zootehnia denota o incoerenta clara. Asa cum celelalte state membre isi sustin, prin fonduri nerambursabile, marcarea la raft a originii nationale, asa ar trebui sa procedeze si Romania", amai spus Mary Pana.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...