ACEBOP: Romania exporta 1,7% carne de porc in viu, pana la aparitia focarelor de PPA

ACEBOP: Romania exporta 1,7% carne de porc in viu, pana la aparitia focarelor de PPA


Romania exporta doar 1,7% carne de porc in viu, din total, pana la aparitia focarelor de Pesta Porcina Africana (PPA), a declarat Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP).

"Exportul de porc in viu pentru Romania, pana la aparitia focarelor de pesta porcina africana, nu a reprezentat decat 1,7% din total. Pe partea de export rumegatoare mici si mari exista o situatie diferita fata de porc. Romania are o cultura in exportul de animale vii, in sensul atat spre Orientul Mijlociu, cat si spre Turcia si, de curand, din nou spre Israel. In aceste zone merg cu predilectie animale vii. Incepand de anul trecut, asociatia noastra are un proiect de colaborare cu Animals International din Australia si cu Angels Animals din Germania pentru a incerca usor, usor, sa schimbam traditia exportului de rumegatoare vii in comert cu valoare adaugata", a mentionat Mary Pana.

 

Presedintele ACEBOP a adaugat ca Romania are o problema la nivel de abatoare, atunci cand se aduc in discutie ovinele si bovinele.

 

"Problema principala a noastra este in abatoare. Avem foarte putine abatoare capabile sa abatorizeze ovine si bovine fata de numarul foarte mare de animale. In acelasi timp, exista o cerere culturala. Iau ca model Israelul si va spun ca eu platesc foarte bine pe un tauras de carne cu conditia sa fie castrat intr-un anumit fel si sa aiba organe interne intacte, pentru ca ei sunt mari consumatori de organe. Din acest motiv ofera un pret superior fata de alti cumparatori. Este foarte greu sa le schimbam cultura, dar cred o vom putea face schimbandu-ne in primul rand pe noi", a explicat Mary Pana.



Poti fi interesat si de