ACEBOP: Industria carnii de pasare si de porc trebuie sustinuta cu toata taria de Guvern

ACEBOP: Industria carnii de pasare si de porc trebuie sustinuta cu toata taria de Guvern


Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP), dr. Mary-Eugenia Pana, arata, printr-o scrisoare deschisa transmisa ministrului Agriculturii, Adrian Oros, care sunt problemele din sectorul carnii de pasare si de porc si solicita sprijinirea acestora prin interventii la nivel european.

”Am fost informati asupra faptului ca in data de 13 mai, Presedintia Croata organizeaza o videoconferinta cu ministrii agriculturii din Statele Membre pentru a fi prezentat un nou pachet de sprijin pentru sectoare agroalimentare, in contextul epidemiei COVID-19.

Din discutiile organizate in data de 30 aprilie in cadrul Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European, am inteles ca Romania va solicita un sprijin direct pentru producatorii din sectorul viniviticol.

Intelegem ca sectorul are nevoie de sprijin, fiind afectat de sanctiunile din SUA. Pachetul oferit pentru acest sector este deja generos: distilare in conditii de criza, stocare privata, masuri de recoltare in verde.

Filierele carnii de pasare si porc raman cele mai afectate sectoare din Romania – fapt subliniat si de dumneavoastra frecvent, in ultima perioada. Nu au nicio masura de sprijin, iar MADR sprijina o masura care oricum va fi aprobata!

Pasarea si porcul trebuie sprijinite, chiar daca Comisarul pentru agricultura Janusz Wojciechowski se impotriveste, pentru ca, poate are dansul un alt plan. Daca ne uitam astazi la rafturile marilor magazine, vedem ca Polonia inunda piata noastra de carne la preturi foarte mici. Poate guvernul polonez sau Comisarul, polonez si el, au gasit o forma de sprijin pentru producatorii polonezi si se doreste falimentarea celorlalti producatori europeni, nu vorbim doar de Romania. Cum sa spui ca nu ajuti producatorii de carne de pasare si de porc?!”.

 

Prin aceasta scrisoare, ACEBOP atrage atentia asupra problemelor din industria carnii de pasare din Romania, dar si din sectorul suin, greu incercat si de evolutia focarelor de pesta porcina africana.

 

”Uitati-va la pretul porcului, ajuns astazi pe la 5 lei /kg in viu, iar fermierii au cumparat purceii cu 110 euro la 25 de kg si il vand astazi tot cu 110 euro, la 100 de kg – in situatia in care ne mai asiguram 40% din productia interna!

Carnea de pasare se produce astazi pe stoc, care ne costa enorm, nu avem unde vinde. Din informatiile pe care le avem, sunt astazi peste 20.000 de tone carne congelata la principalii producatori de carne de pasare in Romania!

Prin inchiderea HORECA europeana, pieptul nu a mai fost comercializat – partea cea mai costisitoare din pui, vanduta bine in restaurantele europene. Numai intr-o luna, de la 14 lei/kg produs refrigerat, s-a ajuns la 11 lei/kg produs congelat. Costul de congelare este de cel putin 150 euro/tona/luna, iar depozitarea inca 30 euro/tona/luna.

Si nu in ultimul rand, vorbim de contracte pe care le au producatorii pentru achizitia de pui de o zi, se importa milioane de pui lunar din UE in Romania, reproductia este pe butuci si mai avem si spaima influentei aviare la granita!

Daca nu vindem, nu avem masuri de sprijin, ce vom face cu furnizorii nostri, intr-o piata in care legea reproductiei nu functioneaza?”, se arata in document.

 

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP), dr. Mary-Eugenia Pana, subliniaza cum ar trebui sa actioneze Guvernul pentru a sprijini cele doua sectoare.

 

”Pe langa depozitarea privata, o masura solicitata de alte state membre, a fost sprijinul pentru incetinirea productiei si pentru diferenta de pret la furaj, masuri agreate si de noi, care ar trebui sustinute cu toata taria de Guvern.

Prin masuri targetate, poate fi acoperita diferenta de pret, la fel si depozitarea privata acum, pentru cand se va redeschide HORECA – dar trebuie sa luptam sa le avem, domnilor!

Acestea sunt solicitarile noastre, pe care va rugam sa le luati in considerare pentru reuniunea din 13 mai.

Sustinerea celor doua sectoare, alaturi de alte state membre care o fac deja, pentru al doilea pachet de sprijin, este imperios necesara, domnule Ministru.

Lupta pentru extinderea bugetului sectorului de agricultura prin utilizarea rezervei europene pentru situatii de criza – 478 milioane, este importanta pentru sectorul strategic alimentar, din care facem parte si noi. Asteptam cu interes sa vedem rezultate, domnule Ministru”.



Poti fi interesat si de