A fost promulgata legea care acorda facilitati fiscale pentru diminuarea risipei alimentare

A fost promulgata legea care acorda facilitati fiscale pentru diminuarea risipei alimentare


Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede facilitati fiscale pentru cei care doneaza alimentele aflate aproape de data expirarii, acestea fiind excluse din sfera livrarilor supuse platii TVA.

Legea are ca obiect de reglementare completarea alin. (8) al art. 270 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si modificarea Legii nr. 217/2016 referitoare la diminuarea risipei alimentare.

 

Potrivit actului normativ, “operatorii economici care transfera alimente prin donare, potrivit prevederilor prezentei legi, beneficiaza de facilitatile fiscale prevazute la art. 25 alin. (4) lit.c) pct.4 - 6 si la art. 270 alin. (8) lit.d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare”.

 

Nu este cuprinsa in sfera de aplicare a TVA livrarea “alimentelor destinate consumului uman, cu data-limita de consum aproape de expirare, daca transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare”, mai prevede legea.

 

“Transferul alimentelor catre operatorii receptori se face in baza unui contract incheiat cu respectarea prezentei legi. Alimentele transferate se considera a face obiectul darului manual in sensul art.1.011 alin. (4) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, indiferent de valoare”, mai prevede textul.

 

Legea introduce si definitia operatorilor receptori (organizatiile beneficiare) ca fiind “operatorii din sectorul agroalimentar care desfasoara activitati inregistrate/autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, ce raspund de respectarea legislatiei din domeniul igienei alimentelor dupa preluarea acestora de la operatorii donatori”.

 

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul modifica si completeaza in mod corespunzator Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicata, aprobate prin HG nr.51/2019, precum si Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr.1/2016, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

 



Poti fi interesat si de