A fost adoptata Legea Mirosurilor. Mesajul transant al presedintelui ACEBOP

A fost adoptata Legea Mirosurilor. Mesajul transant al presedintelui ACEBOP


Legea Mirosurilor, initiata de USR pentru a combate poluarea olfactiva din orase, a fost adoptata, miercuri, de Camera Deputatilor. Legea, care va ajunge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis, va obliga operatorii economici care genereaza mirosuri deranjante sa reduca disconfortul olfactiv. In caz contrar, ei pot plati amenzi de pana la 100.000 de lei.

"De cand am inceput sa lucram la acest proiect, am stat de vorba cu numerosi cetateni afectati de disconfortul olfactiv. Acesta e momentul lor de victorie. Ma gandesc cu optimism, de exemplu, la toti locuitorii comunei Chiajna, care sufera de ani de zile din cauza mirosului provocat de groapa de gunoi. Acum mai au o lege de partea lor. Ne dorim ca legea sa fie si respectata”, a declarat deputatul Cornel Zainea, unul dintre cei care au initiat o petitie publica pentru sustinerea proiectului de lege.

 

"Legea Mirosurilor este un instrument important pentru toti romanii care se confrunta cu problemele cauzate de poluarea olfactiva. Fie ca vorbim de gropile de gunoi, de fermele de porci, de fabricile de cauciuc sau de ale activitati cu puternic impact olfactiv, sanatatea si calitatea vietii a sute de mii de romani ce locuiesc in proximitatea acestor poluatori are de suferit. Am initiat aceasta lege alaturi de colegul deputat Cornel Zainea, pornind de la problemele si sesizarile oamenilor din Brasov, din Chiajna, din Timisoara sau din Oradea, pentru a da un instrument atat cetatenilor cat si autoritatilor de mediu, prin care sa avem o dimensiune reala a impactului produs de poluatori, precum si parghiile de a-i obliga pe acestia la adoptarea unor planuri de masuri corective”, a declarat senatorul Allen Coliban.

 

Legea Mirosurilor stabileste reglementari clare referitoare la masurarea si monitorizarea disconfortului olfactiv, precum si la prevenirea, eliminarea sau reducerea acestuia, astfel incat acesta sa nu afecteze sanatatea populatiei si mediul in ansamblul sau. Legea stabileste obligatii atat pentru operatorii economici a caror activitate genereaza mirosuri, cat si pentru autoritatile publice.

 

Legea Mirosurilor defineste disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra starii de sanatate a populatiei si a mediului in intregul sau care se cuantifica pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor in vigoare.

 

De asemenea, reglementeaza obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde masurile necesare pentru prevenirea si diminuarea disconfortului si care va face parte din autorizatia de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporara sau definitiva a activitatii generatoare de disconfort olfactiv.

 

Autoritatile administratiei publice locale vor avea obligatia sa reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanenta sau temporara, desfasurarea activitatilor generatoare de mirosuri in zonele de locuit, recreere, odihna, tratament si agrement si sa controleze preventiv si la sesizarea publicului activitatile care nu se supun reglementarii din punct de vedere al protectiei mediului.

 

La elaborarea planurilor de urbanism si amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, si masuri de prevenire si reducere a disconfortului olfactiv.

 

Sunt prevazute o serie de contraventii la cererea motivata a autoritatilor pentru protectia mediului. Pentru nerespectarea obligatiei de a realiza, in totalitate sau la termen, masurile impuse in conformitate cu Planul de gestionare a disconfortului olfactiv, proiectul de lege prevede o amenda intre 7.500 si 15.000 de lei pentru persoane fizice si o amenda intre 50.000 si 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

 

Proiectul de lege trebuie promulgat de presedintele statului si publicat in Monitorul Oficial pentru a putea intra in vigoare.

 mary pana

Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP), a transmis un mesaj transant. “Asa zisa Lege a mirosurilor nu poate afecta fermierii care au investit in protejarea cetatenilor si a mediului. Fiecare fermier a facut investitii din bani proprii- pentru ca la noi, fermierii nu au drept la programe comunitare. Fac lunar analize de apa, sol, emisii in aer. Fac plantatii in jurul fermelor sa nu plece mirosul cand bate vantul, au tehnologii de separare a dejectiilor solide de lichide, au paturi de depozitare solid, lagune pentru lichid. Utilizeaza baterii care se hranesc cu hidrogen sulfurat - cel care produce mirosurile, injecteaza dejectii in sol cu tehnologie de performanta- sa nu ii puta domnului care s-a asezat cu vila in coasta fermei. Atata timp cat fermierii au respectat toate impunerile Agentiei de mediu si au obtinut Autorizatiile integrate de Mediu, orice abuz, fie el si legislativ, va face obiectul tuturor sesizarile legale, inclusiv la CJE. Nu puteti sa distrugeti fermierul roman la decizia unui primar de comuna. Vom actiona in consecinta”, a scris Mary Pana pe pagina sa de Facebook.



Poti fi interesat si de