80 de milioane euro pentru sprijinirea fermierilor afectati de Covid-19

80 de milioane euro pentru sprijinirea fermierilor afectati de Covid-19


Romania poate cheltui 1% din totalul fondurilor alocate pentru dezvoltare rurala, respectiv 80 de milioane de euro, pentru sprijinirea fermierilor si agricultorilor afectati de criza Covid-19, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, intr-un briefing de presa.

El a precizat ca sprijinul va fi sub forma unei sume forfetare, iar rambursarea ulterioara de catre Comisia Europeana se va face in conformitate cu creditele bugetare si sub rezerva disponibilitatii fondurilor.

 

"Ieri am primit o comunicare a Comisiei prin care ne spune ca s-a aprobat modificarea Regulamentului 1305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurala, acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala referitor la masuri specifice, temporare, exceptionale ca raspuns privind raspandirea Covid-19. Noi am cerut acest lucru la sfarsitul lunii martie printr-o scrisoare, unde sigur am solicitat mult mai multe lucruri, s-a aprobat, astfel incat sumele pe care nu le-am utilizat pana acum, si nu au fost accesate, sa le putem dirija in masuri de sprijin care au aplicabilitate pana in 31 decembrie 2020. Cei mai afectati de aceasta criza sunt fermierii si agricultorii. Vom lucra acum sa definim conditiile de eligibilitate si eventual criteriile de selectie, astfel incat sa fie obiective si nedescriminatorii pe baza dovezilor disponibile", a spus Oros.

 

Ministrul Agriculturii a precizat ca Romania mai are neutilizate sume intre 72 si 80 de milioane de euro din masurile PNDR 2020 mai putin accesate, iar valoarea maxima a sprijinului nu va depasi 5.000 euro la fermier si 50.000 de euro la procesator.

 

"Sprijinul va avea forma unei sume forfetare, iar rambursarea ulterioara de catre Comisie se face in conformitate cu creditele bugetare si sub rezerva disponibilitatii fondurilor. Ne este permis sa cheltuim cu aceasta masura pana la 1% din total alocare fonduri pentru dezvoltare rurala, adica in cazul Romaniei 80 de milioane de euro, aproximativ cam atat mai avem noi, intre 72 si 80 de milioane de euro neutilizate din alte masuri care au fost mai putin accesate. Valoarea maxima a sprijinului nu va depasi 5.000 euro la fermier si 50.000 de euro la procesator", a adaugat Oros.

 

Potrivit sursei citate, aceste fonduri vor veni in completare la sumele care vor fi destinate agricultorilor afectati de seceta, bani care vor veni din bugetul national, "atunci cand evaluarile vor fi definitivate si vom gasi o modalitate o schema de sprijin nedescriminatorie".

 



Poti fi interesat si de