13 milioane de euro, disponibile pentru investitii in abatoare de capacitate mica

13 milioane de euro, disponibile pentru investitii in abatoare de capacitate mica


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale primeste in continuare cereri de finantare pentru realizarea abatoarelor de capacitate mica in zona montana. Fondurile totale la dispozitia fermierilor sunt de aproximativ 13 milioane de euro si sunt acordate prin submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cererile se depun exclusiv online pe www.afir.info pana la 31 decembrie 2020, ora 16.00 sau pana cand, prin cererile depuse, se atinge plafonul maxim de 19,4 milioane de euro. Pragul de calitate pentru proiectele care se depun in luna august este de 40 de puncte, stabilite prin cumularea criteriilor de selectie mentionate in Ghidul solicitantului ( www.afir.info – investitii PNDR – sM 4.2 – Ghidul Solicitantului sM 4.2_2020 - abatoare montane ).

 

Finantarea nerambursabila acordata prin PNDR 2020 este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru realizarea unui abator de mica capacitate in zona montana, in cazul in care acesta este realizat de catre IMM-uri. Pentru grupuri de producatori, cooperative sau societati cooperative intensitatea sprijinului acordat poate ajunge pana la 70%. Daca este realizat de alte intreprinderi decat cele mentionate anterior, finantarea PNDR va fi de maxiumum 40%. Fondurile nerambursabile acordate pentru o astfel de investitie pot ajunge pana la maximum 300.000 euro/proiect.

 

Sunt eligibile pentru finantare investitiile in unitati de sacrificare de capacitate mica destinate porcinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, in conformitate cu Ordinul 35/ 2011 (privind aprobarea conditiilor minime de functionare a abatoarelor de capacitate mica, cu modificarile si completarile ulterioare), care sunt amplasate in localitati din zona montana – vezi Unitatile administrativ teritoriale (UAT) marcate cu abrevierea ANC?ZM din „Lista UAT din zonele montane” publicata pe site-ul Agentiei.

 

Capacitatea maxima de sacrificare a unui abator de capacitate mica, incluzand taierile de urgenta, presupune un maxim de 5 UVM (unitate vita mare)/ zi si incadrarea in 200 de capete/luna pentru porcine, ovine sau caprine si de 40 de capete/ luna pentru bovine. In cazul in care serealizeaza o investitie pentru un centru de sacrificare acesta trebuie sa functioneze pentru cel mult 2,5 UVM/ zi si sa se incadreze in 100 de capete/ luna pentru porcine, ovine sau caprine si in 20 de capete/luna pentru bovine.

 

Pentru a depune o cerere de finantare a unei unitati de sacrificare de capacitate mica, in zona montana, fermierii trebuie sa respecte prevederile Ghidului solicitantului si anexele aferente acestuia, publicat la sectiunea Investitii PNDR in pagina dedicata submasurii 4.2.

 

AFIR, pentru a veni in intampinarea fermierilor si a usura identificarea cheltuielilor eligibile, a obiectivelor masurii si a conditiilor care trebuie respectate, pune la dispozitie fermierilor un Ghid sintetic Ghid sintetic concis si lamuritor.

 

De asemenea, pentru informatii suplimentare sau clarificari, personalul AFIR de la nivel central, dar si de la nivel regional, poate oferi solicitantilor de fonduri europene informatii detaliate, utile la intocmirea corecta a proiectului. Datele noastre de contact (e-mail sau telefon) sunt disponibile pe pagina web a Agentiei.



Poti fi interesat si de