1 noiembrie, Ziua Nationala a Salamului de Sibiu

1 noiembrie, Ziua Nationala a Salamului de Sibiu


Salamul de Sibiu, unul dintre putinele produse cu certificare IGP din Romania, este sarbatorit astazi, 1 noiembrie. Potrivit unui studiu intern al Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS), un roman consuma doar 4 felii de salam de Sibiu pe an.

Productia de Salam de Sibiu in 2017 a fost de 2.100 de tone, produsul fiind unul foarte indragit de romani, dupa cum au afirmat ieri, in cadrul INDAGRA FOOD, reprezentantii APSS.

 

"Ziua Nationala a Salamului de Sibiu va fi de fiecare data pe 1 noiembrie. De ce 1 noiembrie? Pentru ca de fiecare data se desfasoara cel mai titrat targ din Romania, INDAGRA. Este locul in care producatorii se intalnesc cu consumatorii, cu retailerii. Este locul cel mai frumos unde putem promova produsele si sa discutam planuri de viitor. In anul 2016, Uniunea Europeana a aprobat intrarea Salamului de Sibiu in cadrul sistemelor de calitate europene IGP. In 2017, membrii asociati au fost de accord sa facem un update de promovare a Salamului de Sibiu in Romania si in Europa. In acelasi an, am castigat un grant de 1,5 mil. Euro pentru promovarea celui mai iubit Salam de Sibiu din Romania. Europenii stiu sa isi tezaurizeze foarte bine valorile si ce este relevant este ca noi am ajuns cu un produs sa fim egali pe mesele acestora", a declarat Carmen Gavrilescu, presedintele Asociatiei.

 

Ea a spus ca va urma un program extrem de complex, "Noaptea Restaurantelor", care debuteaza vineri seara, si unde, impreuna cu unul dintre cei mai titrati sefi din Romania, vor demonstra ca Salamul de Sibiu poate depasi nivelul de sandwich si nu este necesar sa il consumi doar la micul dejun.

 

"Salamul de Sibiu ramane un salam de nisa super premium in mintea consumatorilor nostri, dar vrem sa invatam oamenii sa consume un produs de calitate. In Romania, consumul anual este de 4 felii de salam pe cap de locuitor. Productia in 2017 a fost de 2.100 de tone si prognozam 2.400 tone anul acesta. Tinta noastra este sa ajungem la 3.000 de tone in urmatorii doi ani si pentru a accesa inca un fond european, tot pe trei ani, care poate fi dublu, daca grantul acesta se desfasoara bine", a mai spus Gavrilescu.

 

In privinta exporturilor, presedintele asociatiei sustine ca Salamul de Sibiu ajunge cu precadere in tarile unde sunt romani, respectiv Spania, Italia, Franta, Marea Britanie, Germania, dar acestea sunt inca destul de "timide", respectiv doar 2% din productie.

 

Salamul de Sibiu este unicul produs romanesc din categoria carne procesata recunoscut in 2016 cu distinctia europeana a calitatii Indicatie Geografica Protejata (IGP).



Poti fi interesat si de