Noile legi europene, mai puternice in lupta impotriva bolilor la animale
Marti, 11 Iunie 2019
Marti, 11 Iunie 2019
Petre Daea a participat luni la Conferinta la nivel inalt privind bolile transfrontaliere la animale, eveniment organizat in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.
Obiectivul principal al conferintei l-a constituit realizarea unui schimb de opinii si bune practici, dar si identificarea cailor eficiente de actiune pentru viitor, in vederea pastrarii sanatatii animalelor si a gestionarii resurselor alimentare.
Subiectele abordate au vizat perspectiva fermierilor privind managementul riscului in bolile transfrontaliere, in vederea asigurarii continuitatii activitatii, asistenta FAO pentru statele afectate de bolile transfrontaliere, inclusiv Pesta Porcina Africana (PPA) si Pesta micilor rumegatoare, punctul de vedere al UE privind bolile transfrontaliere la animale, rolul EFSA in sprijinirea Statelor Membre pentru a face fata acestor epidemii, importanta cooperarii in cadrul bolilor transfrontaliere la animale, experienta Statelor Membre in gestionarea bolilor transfrontaliere privind Gripa aviara, Pesta Porcina Africana, Pesta micilor rumegatoare si implicatiile economice ridicate ale bolilor transfrontaliere in Europa.
In discursul sau, ministrul Agriculturii a subliniat ca sanatatea animalelor si managementul bolilor transfrontaliere sunt vitale pentru mentinerea unei agriculturi eficiente in Uniunea Europeana.
Petre Daea a evidentiat eforturile depuse de catre Comisia Europeana, prin Directia Generala de Sanatate si Siguranta Alimentara, precum si cele ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala si ale Organizatiei pentru Agricultura si Hrana, accentuand importanta cooperarii si colaborarii la nivel continental, regional si national, a structurilor veterinare in combaterea bolilor la animale.
Seful MADR i-a multumit comisarului european pentru sanatate si siguranta alimentelor, Vytenis Andriukaitis, pentru sprijinul acordat Romaniei in ultimii doi ani, din momentul aparitiei Pestei Porcine Africane (PPA) in tara noastra.
De asemenea, ministrul a realizat o analiza a evolutiei PPA in Romania, declarand ca, inca de la aparitia primului focar, au fost imediat puse in aplicare masurile cuprinse in Planul de Contingenta a PPA si a evidentiat, totodata, ca stoparea inaintarii virusului a fost posibila si datorita consultantei tehnice de care a beneficiat tara noastra si a sprijinului financiar primit din partea Comisiei.
Ministrul roman a apreciat ca, pentru a avea succes in combaterea bolilor la animale, este necesar sa fie mentinute standarde ridicate in privinta investitiilor in structuri veterinare bine organizate si sa se realizeze imbunatatiri permanente ale acestora.
La randul sau, comisarul Andriukaitis a subliniat faptul ca problema bolilor transfrontaliere la animale trebuie mentinuta in atentia factorilor de decizie de la nivel politic european, iar dezvoltarea de strategii comune la nivel european reprezinta unul dintre elementele cheie in asigurarea protectiei sanatatii animalelor.
Comisarul Andriukaitis, impreuna cu ceilalti oficiali europeni, vor efectua vizite in teren pentru a vedea obiective importante de investitii din domeniul agricol.
La eveniment au mai participat Geronimo Branescu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si inalti oficiali europeni (Pekka Pesonen, secretar general al Copa Cogeca, Bernard Van Goethem, director DG Sante si Eran Raizman, expert superiorla Biroul de sanatate si productie animala din cadrul FAO). De asemenea, au sustinut prezentari pe temele dezbatute in cadrul conferintei cadre universitare de renume, cercetatori si experti din tarile membre ale Uniunii Europene.
'Asteptam cu drag toti vizitatorii cu un program bogat, bunatati culinare, muzica populara, targ ...
Organizat in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, INDAGRA & INDAGRA FOOD ...
Dupa conferinta de presa in care s-au expus planurile echipei, cei 12 macelari au facut o demonst...