#covid19 Clubul Fermierilor cere constituirea unei celule de criza la MADR

#covid19 Clubul Fermierilor cere constituirea unei celule de criza la MADR


Clubul Fermierilor Romani se alatura organizatiilor care solicita sprijin pentru mediul de afaceri in aceasta perioada si propune, in mod special, o serie de masuri concrete pentru sustinerea agriculturii si limitarea impactului negativ pentru fermierii romani, generat de pandemia de coronavirus.

'In acest moment, prioritara este sprijinirea sistemului medical in salvarea vietilor omenesti. In acelasi timp, agricultura trebuie considerata o prioritate strategica pentru asigurarea hranei si trebuie luate masurile necesare pentru protejarea celor care lucreaza in ferme, asigurarea aprovizionarii in ferme etc. pentru garantarea securitatii si sigurantei alimentare a cetatenilor Romaniei. Acest lucru trebuie reflectat in consecinta in toate comunicarile Guvernului privind domeniile declarate strategice: sanatate, siguranta publica, siguranta alimentara si agricultura', spun reprezentantii Clubul Fermierilor Romani, intr-un comunicat.

 

Astfel, organizatia solicita Ministerului Agriculturii constituirea unei celule de criza la nivelul MADR care sa gestioneze relatia cu fermierii, asociatiile fermierilor din agricultura, companiile din agribusiness prin consultari permanente cu cei mentionati, informari si recomandari pentru fermieri si partenerii acestora, dar si efectuarea rapida de catre APIA a platilor restante catre toti fermierii.

 

'Aceasta celula de criza sa poata fi contactata cu regularitate si rapiditate de la distanta, inclusiv prin infiintarea unui numar de telefon verde, de catre principalele asociatii de producatori si CDR, pentru a castiga timp si a reduce riscurile de sanatate', se precizeaza in document.

 

De asemenea, marii fermieri cer analizarea rapida a solutiilor propuse de fermieri si a asociatiilor de fermieri, alti jucatori din agribusiness si implementarea imediata a propunerilor selectate, iar ministrul Agriculturii sa transmita in spatiul public mesaje privind masurile luate sau care vor fi luate pentru sustinerea agriculturii, asigurarii produselor agricole (a hranei pentru populatie) si sa invite toate partile implicate la cooperare si solidaritate.

 

'In acest sens, ar fi util sa se precizeze: care sunt masurile luate la nivel de minister privind constituirea celulei de criza/a grupurilor de lucru de suport pentru fermieri; care sunt solutiile pentru asigurarea transmiterii informatiilor de interes pentru fermieri; cum se implica autoritatile in luarea masurilor de sprijinire a continuarii in bune conditii a lucrarilor agricole din campania de primavara, protejarea persoanelor vulnerabile care desfasoara activitati agricole si pentru asigurarea bunastarii animalelor din fermele zootehnice. Este foarte important ca ministrul agriculturii sa transmita cetatenilor Romaniei ca prin masurile care se iau se are in vedere asigurarea deplina a securit[tii alimentare a romanilor si sprijinirea lantului agroalimentar de proximitate pentru buna traversare a acestei perioade. In acest sens, este necesara o comunicare sustinuta pentru ca toti cetatenii sa inteleaga sa nu puna presiune artificiala pe lantul agroalimentar, astfel incat activitatile pe intreg lantul de aprovizionare sa se desfasoare in conditii cat mai bune, tinand cont de restrictiile si limitarile care au fost impuse', subliniaza reprezentantii Clubului Fermierilor Romani.

 

Potrivit acestora, criza arata o data in plus necesitatea extinderii digitalizarii la agentiile din agricultura precum APIA, AFIR, ANIF, ANSVSA, ANZ, ANF si a realizarii unei baze de date comune cu informatiile despre fermieri si ferme, care sa poata fi actualizata in timp real si care va duce la simplificarea gestionarii si transmiterii documentelor de catre fermieri la autoritati pentru primirea subventiilor si obtinerii actelor necesare pentru finantari, tranzactii etc (limitarea expunerii persoanelor implicate).

 

'Este important ca agentiile din agricultura sa comunice intre ele si sa nu mai puna pe drumuri fermierii sau angajatii acestora cu solicitari pentru depunerea acelorasi documente in format printat la doua sau mai multe agentii din agricultura', avertizeaza organizatia marilor fermieri.

 

Aceasta vine cu cateva propuneri pentru Guvernul Romaniei, respectiv stimularea, la nivel national, a izolarii in ferme a operatorilor care sa asigure continuarea lucrarilor agricole, cu masuri de siguranta pentru oameni si animale, sprijinirea aprovizionarii pentru cei din ferme precum si a familiilor celor care intra in izolare in ferme.

 

'Fiind perioada insamantarilor de primavara, recomandam ca aceasta activitate sa fie considerata strategica si daca se decide carantinarea anumitor persoane care lucreaza in ferma, carantinarea sa se poate face la ferma, nu la domiciliu, astfel incat lucrarile agricole sa continue. Solicitam Guvernului sa aiba in vedere masuri speciale pentru oamenii care lucreaza in ferme in cazul declansarii unor eventuale probleme de sanatate (kituri testare, dispozitive medicale, personal medical etc)', spun acestia.

 

Nu in ultimul rand, regimul de munca al zilierilor sa fie reconsiderat si sa fie ridicate limitarile referitoare la perioada de angajare a unei persoane pe an. In conditiile in care vor exista probleme cu personalul disponibil in agricultura, va fi necesar sa fie mobilizate toate resursele disponibile, cu adaptarea corespunzatoare a cadrului legislativ privind conditiile de munca/angajare a zilierilor.

 

Fermierii atrag atentia ca in aceasta perioada trebuie asigurata livrarea inputurilor pentru campania agricola de primavara (multe fiind procurate in prezent din import) si trebuie luate toate masurile necesare pentru sprijinirea agriculturii pentru a evita compromiterea campaniei de primavara.

 

'Solicitam ridicarea restrictiilor de circulatie pentru transportul de inputuri pentru ferme si a produselor agricole destinate aprovizionarii agro-alimentare sau cel putin flexibilizarea acestuia in asa fel incat aprovizionarea fermelor cu cele necesare activitatii de producere a hranei sa nu fie perturbata. O atentie speciala trebuie acordata fluidizarii transportului pe cale ferata si a prioritizarii transportului necesar agriculturii pe calea ferata. Sa fie, astfel, asigurat, chiar daca se pun restrictii pe traseu, transportul inputurilor pentru productia vegetala, premixuri sau alte produse pentru hrana animalelor, transportul animalelor vii, a ambalajelor necesare firmelor din industria agroalimentara, piese de schimb pentru utilajele agricole din ferme etc. Atragem atentia asupra stocurilor limitate in tara a pieselor de schimb pentru utilajele agricole, centrele logistice fiind in Germania, Franta, Belgia etc. Propunem ca, in cazul inchiderii granitelor sau restrictionarii transportului terestru, piesele de schimb sa faca subiectul unor achizitii strategice si sa fie aprovizionate pe cale aeriana', mentioneaza Clubul Fermierilor Romani.

 

De asemenea, avand in vedere riscul de compromitere si a campaniei de toamna, organizatia considera importanta oferirea unor linii de credit fara dobanda pentru fermieri in vederea procurarii din timp de catre acestia a inputurilor necesare (o parte semnificativa necesitand procurarea din afara Romaniei).

 

In ceea ce priveste asigurarea de lichiditati, Clubul Marilor Fermieri solicita efectuarea rapida a platilor restante catre toti fermierii si identificarea unei solutii in negociere cu Comisia Europeana privind plata in avans a subventiilor pentru campania 2020-2021, intr-o proportie cat mai mare (peste 80%).

 

'Propunem ca termen de plata iunie 2020. Este foarte important sa nu existe presiune pe fermieri sa-si vanda productiile de anul acesta la preturi mici pentru a-si plati datoriile', precizeaza organizatia fermierilor.

 

Derularea cu rapiditate a apelurilor pe proiectele gestionate de AFIR si transmiterea catre Comisia Europeana a solicitarii de reducere la minim sau chiar eliminarea contributiei fermierilor prin cofinantare la aceste proiecte pe perioada crizei, pentru a incuraja fermierii sa acceseze fondurile europene pentru proiecte, sunt alte solicitari ale fermierilor pentru asigurarea lichiditatilor.

 

Totodata, pe lista masurilor solicitate de marii fermieri au mai fost incluse: compensarea datoriilor statului cu sumele datorate de ferme pentru bugetul de stat in urmatoarele 3-4 luni (cu posibilitatea extinderii perioadei in functie de evolutia pandemiei); compensarea sumelor negative din decontul de TVA cu datoriile fermierilor catre bugetul de stat sau rambursarea sumelor dupa caz lunar in maxim 30 zile de la depunerea decontului; propunerile facute de alte asociatii (de exemplu: Romanian Business Leaders, Consiliul Investitorilor Straini) pentru sustinerea mediului de afaceri din Romania sa fie luate in considerare si pentru agricultura acolo unde au aplicabilitate (acordare facilitati fiscale, prelungire credite / linii de creditare, reducere sau amanare plata taxe, impozite, facilitati angajati/angajatori; acordarea de facilitati fiscale companiilor din agricultura sau din alte industrii care se implica in sustinerea fermierilor prin donatii, produse de igiena, dezinfectie, ingrijire personala etc. (reducere taxe, amanare termene plata TVA etc).

 

Reprezentatii organizatiei sustin ca fermierii romani trebuie sa fie sprijiniti sa aiba acces la raft pentru consumul populatiei, acest lucru fiind o necesitate in contextul perturbarii unor circuite de aprovizionare internationale, riscului crescut de contaminare odata cu lungirea lantului de aprovizionare, riscului crescut de contaminare odata cu multiplicarea surselor raportat la tari cu situatii epidemiologice mai grave decat ale Romaniei si necesitatii minimizarii impactului economic asupra agriculturii romanesti aflata si asa sub presiune.

 

In contextul discutiilor privind pregatirea planurilor strategice pentru viitoarea Politica Agricola Comuna (analiza SWOT) si a starii de urgenta, va trebui avuta in vedere fragilitatea lanturilor lungi de aprovizionare, mai ales in zonele cu deficit comercial agro-alimentar al Romaniei si consideram ca este importanta stimularea rezonabila si sustenabila a lanturilor scurte de aprovizionare. 'In aceasta perioada, care nu se stie cat va dura, este absolut necesara o deschidere rapida si mai generala pe acest subiect, cererea de alimente fiind in crestere naturala. Statisticile exporturilor si importurilor romanesti legate de agricultura ar trebui discutate cu fermierii in vederea identificarii slabiciunilor si oportunitatilor de avut in vedere cu prioritate', se mentioneaza in comunicat.

 

Clubul Fermierilor Romani este o asociatie nonprofit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

 



Poti fi interesat si de