Romania are o rata de crestere a certificarilor IFS de 20% pe an

Romania are o rata de crestere a certificarilor IFS de 20% pe an


Cea de a patra editie a conferintei IFS, organizata de IFS Management (Germania) impreuna cu INAQ Consulting (Romania), a adus cele mai noi informatii despre standardele de calitate IFS, certificatul care le asigura producatorilor romani competitivitate pe pietele europene.

rata crestereCea de a patra editie a conferintei IFS, organizata de IFS Management (Germania) impreuna cu INAQ Consulting (Romania), a adus cele mai noi informatii despre standardele de calitate IFS, certificatul care le asigura producatorilor romani competitivitate pe pietele europene.


Potrivit unui studiu International Featured Standards, bazat pe informatii din 90 de tari aflate pe 4 continente, Romania se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste certificarea calitatii si sigurantei produselor alimentare. Doar 200 de companii din Romania au obtinut certificare europeana conform standardului IFS Food.

Cu toate acestea, producatorii romani sunt tot mai preocupati sa obtina aceste garantii de calitate, care ii ajuta sa isi creasca afacerea prin intrarea in marile retele de retaileri si accesul la piata externa. Numarul cererilor de certificare creste in fiecare an cu aproape 25%, mult peste media europeana, care este de 7,75%.

Daca la nivel european rata de crestere este 7%, in ultimii ani in Romania rata este in jur de 20%, ceea ce este foarte bine, dar avem mult de recuperat. Ganditi-va ca noi nu avem decat 5 firme care sunt certificate pe IFS Logistics, polonezii sunt undeva la 70, ganditi-va ca avem zona de cosmetice, Household and Personal Care, se traduce in produse de uz casnic si uz personal si aici cred ca avem vreo 5 firme certificate, iar pe IFS Broker nu avem, zona de PACsecure nu o avem, sunt alte standarde de packaging care nici nu au inceput sa fie cerute pe piata romaneasca, a afirmat Ionut Nache, director general INAQ Consulting, reprezentantul IFS in Romania.

In ceea ce priveste costul certificarii IFS, Ionut Nache a precizat ca acesta este dat de durata auditului, care in general se deruleaza in trei zile pentru o companie. Certificarea IFS este anuala si costa in jur de 2.000 - 3.000 de euro.Poti fi interesat si de