Ziua Produselor Agroalimentare Romanesti, celebrata in perioada 10-12 octombrie, in curtea MADR

Ziua Produselor Agroalimentare Romanesti, celebrata in perioada 10-12 octombrie, in curtea MADR


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va sarbatori in 10 octombrie 2024 'Ziua Nationala a Produselor Agroalimentare Romanesti' prin organizarea de targuri si evenimente, la nivel national.

Cu aceasta ocazie, in curtea ministerului va fi celebrata, in perioada 10-12 octombrie, a opta-a editie a 'Zilei Nationale a produselor agroalimentare romanesti', cu sprijinul Cooperativei Caprirom Sud Muntenia, printr-o expozitie cu vanzare de produse agroalimentare romanesti, informeaza MADR.

 

Vizitatorii sunt asteptati cu o gama variata de produse inregistrate pe scheme de calitate nationale si sisteme de calitate europene, produse atestate traditional, produse care au dobandit dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultativa 'produs montan', produse cu denumire protejata, precum Indicatie Geografica Protejata (IGP) pentru produse agroalimentare si Indicatii Geografice pentru bauturi spirtoase (IG), produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, produse de panificatie si patiserie, legume, fructe proaspete si procesate, bauturi spirtoase si vin, miere, dulceturi.

 

'Ma bucur sa constat ca produsele romanesti sunt din ce in ce mai cautate, ca romanii constientizeaza faptul ca produsele romanesti create de mainile harnice si pricepute ale fermierilor sunt cele mai bune, gustoase si sanatoase, iar cumparand romaneste putem rasplati si promova producatorii autohtoni si dezvolta agricultura romaneasca', a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionut Barbu.

 

De la targul din curtea MADR, cei interesati vor putea achizitiona sortimente variate de dulceturi, gemuri, sucuri si siropuri si legume proaspete de sezon varza alba si rosie, cartofi, usturoi, rosii, castraveti, ceapa alba si rosie, cartofi, vinete, ridichi negre, dovleci, conopida, fructe precum: struguri bio, mere, pere, prune vor putea fi procurate de la producatori din judetele Dambovita, Buzau sau Olt. Mustul, bautura specifica toamnei, nu va lipsi de la targ, alaturi de mere, prune, prune afumate, miez de nuca, aduse de producatori din judetele Constanta si Vrancea.

 

Din judetele Arges si Sibiu vor fi expuse spre comercializare produse care au dobandit protectie europeana si reprezinta cartea de vizita a Romaniei in materie de gastronomie si pastrarea traditiilor si valorilor europene: Magiunul de prune Topoloveni (AG)- IGP din anul 2011, un preparat renumit si apreciat, fara adaos de zahar, E-uri, conservanti sau aditivi, dar si binecunoscuta Telemea de Sibiu (SB) - IGP din anul 2019, o branza semitare din lapte de oaie.

 

Agricultura ecologica este reprezentata la targ de producatori din judetele Arges si Sibiu, care vor aduce diverse sortimente de miere miere de salcam, poliflora, tei, faguri, amestec de miere cu catina si propolis cu catina, in timp ce iubitorii de peste vor putea alege dintr-o gama larga de produse din pastrav de la Pastravaria Busteni, inregistrate ca produse montane, precum: Pastrav Zamorean, Pastrav zamorean Morcovit, pastrav jaruit, Pastrav Pravalit si Protapit, Pastrav in zama de rosii, Tocana de pastrav cu legume, Tocana de pastrav jaruit cu legume, Pastrav murarit pe zamora, Pastrav in osaza de legume, Pate de ficat de pastrav zamorean, Flustuc de pastrav-Curcubeu. La acest eveniment, cei prezenti vor putea degusta in premiera placinta umpluta cu carne de peste.

 

Din judetul Valcea, vor fi disponibile produse traditionale atestate din categoria bauturilor spirtoase: 'Tuica Taria lui Catalin' si 'Rachiu din fructe Taria lui Catalin', dar si bautura spirtoasa 'Tuica de prune Sordony de Horezu', care urmeaza etapele inregistrarii ca Indicatie Geografica.

 

De asemenea, vor fi prezente si produse traditionale din judetul Mures, precum Pita de casa cu cartofi - produs natural de la Boianu, Chec de casa de la Boianu, Colac cu nuca de la Boianu, dar si produsele traditionale din carne si preparate lactate din comuna Fundata, judetul Brasov.

 

Consumatorii vor putea alege si dintr-o gama larga de preparate din categoria zonei montane: branzeturi maturate, diverse sortimente de miere si alte produse ale stupului.

 

Totodata, la acest eveniment de toamna vor putea fi gasite dulciuri precum cozonac, varietati de turta dulce si ciocolata de casa, alaturi de vinuri albe, roz sau rosii.

Oaspetii targului se vor bucura de florile de sezon aduse de membrii Asociatiei Producatorilor de Flori Muntenia care vor incanta privirile tuturor celor care vor trece pragul targului organizat cu ocazia Zilei Nationale a produselor agroalimentare romanesti.

 

Ca in fiecare an, 'Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti' va fi marcata in toata tara prin organizarea de programe si manifestari educative, de voluntariat, cu caracter social si stiintific, destinate promovarii produselor agroalimentare romanesti si castigarii increderii consumatorului.

 

In premiera, la targul dedicat Zilei Nationale a Produselor Agroalimentare Romanesti va fi un stand in cadrul caruia reprezentanti ai Facultatii de Ingineria si Gestiunea Productiilor Animaliere din cadrul USAMV vor prezenta produse inovative de cofetarie si patiserie obtinute de doctoranzii si studentii facultatii si vor oferi materiale informative privind promovarea ofertei educationale.



Poti fi interesat si de