Zacusca cu păstrăv afumat de pe Sălăuța – gustul autentic al muntelui
Marti, 05 August 2025

Marti, 05 August 2025
O combinație neașteptată, dar profund legată de specificul locului, unde păstrăvul crescut în apele repezi ale râului Sălăuța devine protagonistul unei rețete cu rădăcini adânci în gospodăriile montane.
Produsă de Asociația Valea Sălăuței, zacusca cu păstrăv afumat nu este doar un deliciu culinar, ci și un act de conservare a patrimoniului gastronomic al Năsăudului. Rețeta, transmisă din generație în generație, pornește de la legume coapte la foc de lemn – vinete, ardei copți, ceapă și roșii – la care se adaugă păstrăvul afumat, pregătit tradițional, pe rumeguș de esență tare, după obiceiuri vechi de pe Valea Sălăuței.
„Nu folosim conservanți, nici aditivi. Doar legume culese la maturitate și păstrăv din apele noastre, crescut în bazine sau prins în mod tradițional de pe Sălăuța”, povestește președinta asociației, Nina Rus, care a copilărit pe malurile râului și știe cât de prețios este acest pește de munte. Afumarea se face lent, cu un control atent al temperaturii, astfel încât carnea păstrăvului să-și păstreze textura delicată și aroma intensă.
De ce zacuscă cu păstrăv? Pentru că în gospodăriile de munte, pe Valea Sălăuței, peștele era adesea singura carne disponibilă în perioadele dintre tăieri, iar afumarea era soluția firească pentru conservare. „Am vrut să păstrăm acest obicei, dar să-l ducem mai departe într-o formă adaptată vremurilor noastre”, adaugă Nina Rus.
Produsul se remarcă nu doar prin gust, ci și prin identitatea sa: mențiunea clară a provenienței - „Zacuscă cu păstrăv afumat de pe Sălăuța”. Asociația a inițiat deja demersurile pentru protejarea produsului ca Indicație Geografică Protejată (IGP), o recunoaștere meritată pentru o rețetă care valorifică resursele locale și priceperea oamenilor din zonă.
Zacusca cu păstrăv afumat de pe Sălăuța nu e doar o mâncare – e o poveste spusă în fiecare borcan. O poveste despre râuri curate, gospodari pricepuți și curajul de a păstra viu gustul autentic al muntelui.
„Suntem cea mai puternică forţă în sectorul avicol din Uniunea Europeană. Anul trecut...
Comerțul global cu carne de porc, sub presiune Negocierile comerciale în curs cont...
Raportat la iunie 2024, producţia de carne a urcat la porcine, ovine şi caprine şi la păsări, &ic...