Vom putea exporta ovine vii in Turcia dupa ce fermele vor fi agreate de turci
Luni, 03 Februarie 2014
Luni, 03 Februarie 2014
Romania va putea exporta in Turcia ovine vii si carne de ovine provenind din cele 19 judete libere de scrapie, numai dupa ce expertii turci vor evalua si agrea fermele de carantina, a declarat pentru Agerpres, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.
In data de 31 ianuarie 2014, a avut loc la Ankara intalnirea de lucru intre delegatia Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), condusa de presedintele Vladimir Manastireanu, si Autoritatea Veterinara Centrala din Turcia, in vederea deschiderii exportului de ovine vii si carne provenita de la acestea, precum si reluarea tranzitului rutier prin Turcia cu ovine vii si carne de ovine.
Intalnirea a avut loc la invitatia sefului Autoritatii Veterinare Centrale din Turcia, Erol Ifran.
"Am agreat si semnat cele trei tipuri de certificate veterinare de sanatate destinate sacrificarii ovinelor, pentru exportul de ovine destinate ingrasarii si pentru exportul de ovine destinate reproductiei, iar Autoritatea Veterinara Centrala din Turcia urmeaza sa publice pe site, saptamana viitoare, ridicarea restrictiilor pentru cele 19 judete din Romania. Dincolo de faptul ca Organizatia Internationala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) a recunoscut statusul celor 19 judete din Romania, ca fiind libere de scrapie, expertii turcii vor sa vina sa vada fermele de carantina, sa le evalueze si, ulterior, pot incepe exporturile", a spus Manastireanu.
Acesta a precizat ca vizita expertilor turci in Romania, la fermele de carantina, este programata pentru luna martie, insa informarea oficiala din partea Turciei referitoare la data reluarii exporturilor se va face pe cale diplomatica.
"Informarea oficiala din partea autoritatilor turce se va face pe cale diplomatica. Va fi informata Ambasada Romaniei din Turcia cu privire la data exacta cand se poate relua efectiv exportul de animale vii catre Turcia. Pentru tranzit, este insa nevoie si de acceptul autoritatilor irakiene. Va trebui ca autoritatile veterinare irakiene sa mai emita un document prin care sa permita tranzitul transportului respectiv intrucat au fost cazuri cand au intors camioane si ca sa reintre in Turcia trebuiau refacute analize, fie la produse alimentare, fie carcase de animale care au tranzitat Turcia. Saptamana viitoare vom lua legatura cu autoritatile irakiene ca sa stabilim de comun acord o formula tip de acceptare a tranzitului prin Irak", a explicat seful ANSVSA.
Partea turca a precizat ca nu au fost impuse bariere artificiale impotriva exporturilor romanesti de carne si animale vii din speciile bovine si ovine, urmarind doar respectarea normelor si reglementarilor OIE si UE din domeniu, iar evolutiile recente din Romania, tara considerata ca foarte importanta pentru relatiile bilaterale, ii determina sa gaseasca solutiile convenabile ambelor parti pentru liberalizarea treptata a comertului. Pe masura schimbarii statusului Romaniei la OIE fata de bolile animalelor, se are in vedere stabilirea conditiilor sanitare veterinare de export si a procedurilor pentru fiecare specie in parte.
Potrivit ANSVSA, pe exportul de bovine vii si carne de bovine s-a convenit ca discutiile vor avea loc dupa publicarea in Jurnalul Oficial al OIE a statusului de tara pentru Romania. Delegatia romana a informat ca cel mai probabil acest lucru se va intampla la sfarsitul lunii mai 2014.
Problemele Romaniei legate de exportul de ovine si bovine vii si de carne au inceput la finele anului 2011, cand Turcia a blocat importurile din Romania, dar si tranzitul prin tara lor a carnii de oaie romaneasca. Restrictiile impuse Romaniei din cauza unei boli aproape inexistente in Romania, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiforma Transmisibila - EST) au adus producatorilor si ciobanilor romani pierderi de zeci de milioane de euro.
Potrivit datelor ANSVSA, scrapia este o boala degenerativa si fatala, care afecteaza sistemul nervos central al oilor si caprelor, fiind produsa de un agent infectios, dar care nu este periculoasa pentru om. Aparitia acestei boli si gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate in exploatare a determinat instituirea unor reglementari legislative pentru controlul bolii si oprirea raspandirii acesteia.
In perioada 2002-2013, boala a fost confirmata la 363 ovine dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete. In anul 2012, au fost confirmate 12 focare de scrapie, cu 76 de ovine pozitive, pentru eradicarea acestor focare fiind sacrificate 4.548 ovine.Turcia este primul partener economic al Romaniei din afara Uniunii Europene si din cadrul Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra, al cincilea partener in cadrul schimburilor comerciale totale ale Romaniei, respectiv a patra piata pentru exportul Romaniei.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...