Viza, o specie de sturion, a disparut din Dunare; cega si nisetrul, amenintate

Viza, o specie de sturion, a disparut din Dunare; cega si nisetrul, amenintate


O specie de sturion a disparut din Dunare, iar celelalte sunt pe cale de disparitie, odata cu pierderea continua a biodiversitatii apelor dulci si degradarea raurilor de pe tot globul, esentiale pentru oameni si natura, releva raportul national privind infractionalitatea contra speciilor salbatice, publicat de WWF Romania.

In ciuda politicilor ambitioase de protejare a speciilor de sturioni in Europa, inclusiv Planul de Actiune Paneuropean pentru Sturioni acceptat de Conventia de la Berna si Directiva UE privind habitatele, statutul sturionilor continua sa se inrautateasca pe tot continentul.

 

Sapte dintre cele opt specii europene au fost deja listate ca fiind pe cale critica de disparitie. Acum cega, cel mai mic sturion de apa dulce, a fost mutat intr-o categorie superioara de amenintare - si este clasificat oficial ca fiind pe cale de disparitie.

 

O specie, viza, a fost declarata acum disparuta in Dunare, ultimul refugiu al speciei in UE, marcand disparitia rara a unei specii protejate de Directiva UE privind habitatele pe intreg teritoriul Uniunii. De fapt, dupa ce Directivele Pasari si Habitate au intrat in vigoare in 1979 si 1992, pana acum, doar o specie de pasari si o subspecie de ibex disparusera in UE.

 

'Speciile de sturioni sunt legate de cultura si bucataria noastra. Timp de secole, ei au sustinut comunitatile de pescuit de pe tot continentul, dar acum viitorul lor in Europa atarna de un fir de ata. Pierderea vizei din Dunare demonstreaza urgenta implementarii Planului de actiune paneuropean pentru sturioni, inclusiv masuri de asigurare a migratiei in amonte si in aval. Nu exista scuze pentru lipsa actuala de actiune si niciun alt vinovat: daca guvernele din Europa si institutiile UE nu actioneaza acum pentru a restabili conectivitatea raurilor si pentru a proteja si restabili habitatele de sturioni din raurile cheie, disparitia altor specii de sturioni va fi raspunderea lor', a declarat Beate Striebel-Greiter, WWF Lead, Global Sturgeon Initiative.

 

La randul sau, Cristina Munteanu, liderul initiativei pentru sturioni de la WWF Romania, apreciaza ca fiind ingrijorator faptul ca viza este recunoscuta oficial ca disparuta din Dunare, iar cega a ajuns in randul speciilor amenintate.

 

'Iar nisetrul, din informatiile pe care le avem, are toate sansele sa urmeze calea vizei! Toate acestea arata necesitatea realizarii unui plan de actiune national in Romania, negociat cu toti detinatorii de interese cheie si care sa abordeze in mod integrat toate amenintarile. Succesul punerii in aplicare a unui astfel de plan insa, depinde de angajamentul ferm si sustinut al celor care il vor agrea ca si de alocarea de resurse si fonduri suficiente, care sa fie utilizate cu chibzuinta', a subliniat ea.

 

Peste tot in lume, sturionii se confrunta cu o multitudine de amenintari, inclusiv braconajul pentru comertul ilegal cu caviar si carne provenita de la indivizi din salbaticie, barajele hidroenergetice care le blocheaza rutele de migratie, exploatarea nesustenabila de nisip si pietris care le distruge zonele de reproducere si duce la pierderea habitatului.

 

Prin urmare, masurile de repopulare in sine nu vor fi sustenabile daca masurile de conservare in paralel nu abordeaza si aceste cauze ale declinului intr-un mod holistic, tinand cont de cunostintele disponibile la nivel genetic, biologic si ecologic.

 

Potrivit raportului, toate cele 26 de specii de sturioni si pesti cu padela ramase sunt amenintate cu disparitia conform actualizarii Listei rosii a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), care a confirmat disparitia pestelui cu padela chinezesc si disparitia in salbaticie a sturionului de Yangtze, precum si cresterea nivelului de amenintare pentru alte sapte specii de pe glob.

 

Noua evaluare, efectuata de membrii Grupului de Specialisti in Sturioni (SSG) IUCN, a constatat ca aproape doua treimi din speciile de sturioni si pesti cu padela sunt in pericol critic. Aceasta subliniaza pierderea continua a biodiversitatii apelor dulci si degradarea raurilor de pe tot globul, care sunt esentiale pentru oameni si natura.

 

'Esecul lumii de a proteja speciile de sturioni este o acuzatie indreptata spre guvernele de pe tot globul, care nu reusesc sa-si gestioneze in mod durabil raurile si sa isi respecte angajamentele de a conserva acesti pesti emblematici si de a opri pierderea globala a naturii. Aceste evaluari socante - dar din pacate nu surprinzatoare - inseamna ca sturionii isi pastreaza titlul nedorit de cel mai amenintat grup de specii din lume', a spus Arne Ludwig, Copresedintele Grupului de Specialisti in Sturioni IUCN.

 

Totusi, in ciuda imaginii de ansamblu deprimante, exista cateva usoare licariri de speranta, se arata in raport. In timp ce subpopulatia de viza din Marea Aral a disparut de mult si populatiile din Marea Azov si Marea Caspica au scazut, au existat cateva observatii recente de pui de viza in raul Rioni din Georgia. Asadar, extinderea recenta a unei zone protejate pentru sturioni in Rioni si Marea Neagra adiacenta este acum de o importanta si mai mare.

 

In plus, dupa 30 de ani de repopulare, prezenta puilor de sturioni adriatici - o specie despre care se credea ca ar fi disparut in salbaticie - a fost documentata in Italia, in timp ce niste sturioni incredibil de rari, Amu Darya, au fost gasiti in Uzbekistan, sugerand ca aceste populatii inca se reproduc natural si ar putea renaste.

 

Intre timp, exista stiri mai imbucuratoare peste Atlantic, unde eforturile de conservare pe termen lung din America de Nord au dus la stabilizarea si cresterea usoara a populatiilor de sturioni, inclusiv sturionii albi din raul Fraser din SUA.

 

'Aceste succese arata ca putem inversa declinul speciilor de sturioni, atata timp cat institutiile si guvernele acorda prioritate conservarii lor si isi unesc fortele cu comunitatile si ecologistii pentru a aborda amenintarile la adresa lor si a raurilor lor. Prin salvarea sturionilor, vom salva mult mai mult, pentru ca imbunatatirea sanatatii raurilor in care traiesc sturionii aduce beneficii tuturor oamenilor si habitatelor care se bazeaza pe ele', a declarat Paolo Bronzi, presedintele Societatii Mondiale pentru Conservarea Sturionilor (WSCS).

 

WWF, IUCN si Societatea Mondiala pentru Conservarea Sturionilor (WSCS) lucreaza cu o diversitate de parteneri pentru a proteja aceste specii prin cercetare stiintifica, cresterea gradului de constientizare si implicarea directa in proiecte de conservare, pentru a reduce decalajul dintre stiinta si management.

 

'Solicitam in unanimitate statelor din aria de distributie a sturionilor si tarilor consumatoare sa nu mai inchida ochii cu privire la disparitia sturionului si sa implementeze solutiile despre care stiu ca pot ajuta la salvarea acestor specii emblematice. Avem de ales: sa cream un viitor cu populatii de sturioni infloritoare si rauri si comunitati sanatoase sau sa ramanem cu politicile esuate de astazi si sa ajungem cu rauri si cu sturioni pe moarte', a transmis Striebel-Greiter.

 

Lista rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), creata in 1964, reprezinta inventarul cel mai complet al starii de conservare a speciilor de animale si plante, fiind cel mai bun indicator al starii biodiversitatii mondiale.

 

Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura.



Poti fi interesat si de