Visan (MADR): Majorarea preturilor la alimente nu se va extinde

Visan (MADR): Majorarea preturilor la alimente nu se va extinde


Majorarea preturilor la alimente care a avut loc in ultima perioada reprezinta un factor conjunctural, dar nu sunt semne de accelerare, pentru ca nu exista motive de piata, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) Mihai Visan, la conferinta "Eat Smart".

mihai visan madrMajorarea preturilor la alimente care a avut loc in ultima perioada reprezinta un factor conjunctural, dar nu sunt semne de accelerare, pentru ca nu exista motive de piata, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) Mihai Visan, la conferinta "Eat Smart".


"Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliului Concurentei sa investigheze preturile la alimente, pentru ca pretul cu care plecau si pleaca unele produse din ferme este undeva cam la jumatate fata de pretul de la raft. Avem situatia speciala a untului... Am importat influenta a ceea ce se intampla in alte tari. Ministerul Agriculturii, principalul suport pentru stapanirea preturilor, considera ca trebuie sa produci suficient, sa fii competitiv, sa produci de calitate. Ministerul se preocupa de acordarea la timp a subventiilor pentru a ajuta fermierii sa-si termine treaba la timp, se preocupa de Programul National de Dezvoltare Rurala, iar in ceea ce ma priveste giram schemele de calitate, atat cele europene, cat si schemele nationale. Aceste scheme au o mare importanta pentru ca aceste produse inseamna sustenabilitate si, fiind de calitate, reducerea risipei de alimente. Fiecare dintre noi, consumator, ne induram mai greu sa aruncam un produs high quality, mai ales ca acesta a avut si un pret... Trebuie sa recunoastem ca Romania, in 2017, ca economie, a mers bine. Cresterea economica este o realitate, indiferent cui i-o atribuim, iar industria a simtit aceasta schimbare, in sensul maririi cererii de produse de calitate superioara. Nu cred ca marirea preturilor la alimente se va extinde si nu se va accelera, pentru ca nu sunt motive de piata. E vorba mai degraba despre ceva conjunctural. In cazul oualor, de exemplu, am avut la baza influentele internationale si vorbim de cazul din Olanda, cu fipronilul", a explicat Visan.

In ceea ce priveste Legea care reglementeaza comercializarea a 51% de produse romanesti in magazine, oficialul MADR a precizat ca autoritatile sunt in discutii cu Comisia Europeana pentru a explica scopul acestui act normativ.

"Legea 150 care modifica Legea 321 are cateva puncte care au generat cateva avertismente de la Comisia Europeana. Suntem in discutii cu Comisia pentru a explica scopul acestei legi si ce urmarim pozitiv prin aplicarea ei. Exista si un proiect de modificare a legii care circula pe la Parlament. Unul dintre puncte se refera la accesul producatorilor mici si mijlocii pe piata. Primul lucru pe care trebuie sa-l vedem este sa ajutam productia. Atunci cand produci mult si bine devii automat competitiv. De asemenea, vrem sa incercam prin toate mijloacele sa sprijinim coagularea micilor producatori in cooperative. Se pare, insa, ca istoria ne-a transferat genetic o neincredere foarte mare de a face lucruri impreuna. Din acest colectivism fortat de 50 de ani ne este foarte greu sa iesim. Trebuie sa recunoastem ca aceasta este singura cale pentru mica productie de a ajunge la marile circuite internationale. Trebuie sa ajungi la niste avantaje fiscale pentru a convinge fermieri mici sa se asocieze", a subliniat secretarul de stat din MADR.

Acesta a precizat, totodata, ca Legea risipei alimentare "este in asteptare", iar ordonanta care reglementeaza acest aspect "mai are putin si va parcurge tot circuitul, si imediat ce va fi aprobata de Parlament vor fi realizate si normele de aplicare".

Pe data de 17 noiembrie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara, pentru AGERPRES, ca a sesizat Consiliul Concurentei in privinta scumpirilor aparute la alimente, in special la oua, carne si produse lactate, intrucat analizele Ministerului Agriculturii nu au scos in evidenta motive obiective care sa determine majorari de preturi, iar institutia nu are instrumente si prevederi legale pentru a interveni pe piata.

La randul lor, fermierii au solicitat interventia autoritatilor, in contextul in care ei spun ca isi vand productia la preturi mai mici decat acum cateva saptamani, insa, pe de alta parte, produsele ajung la consumator cu preturi mult mai mari.

Ulterior, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat ca autoritatea a demarat o analiza, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor in luna noiembrie, unul dintre posibilele motive fiind cresterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor si pune presiune pe inflatie. Chiritoiu a aratat ca unele cresteri de preturi par sa aiba caracter regional, cum este cazul oualor si al untului, insa acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din Romania.

Asociatia Green Revolution a organizat, marti, conferinta cu tema 'Eat Smart solutii pentru o tranzitie spre o alimentatie sustenabila', eveniment realizat in parteneriat cu Ministerul Mediului.

Potrivit organizatorilor, 'Eat Smart"este al treilea eveniment din seria de Conferinte Green Report din 2017, in cadrul caruia autoritatile, producatorii si distribuitorii de alimente pot raspunde la intrebarile consumatorilor.

Evenimentul a reunit reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, ai societatii civile, precum si ai mediului de afaceri, reprezentat de principalii actori din domeniul FMCG, retail, HoReCa, industrie, transport, producatori etc.



Poti fi interesat si de