Veste buna. Se deschid tot mai multe centre de sacrificare a mieilor

Veste buna. Se deschid tot mai multe centre de sacrificare a mieilor


La nivelul judetului Caras-Severin au fost solicitate si aprobate, pana la aceasta data, trei centre de sacrificare a mieilor, dintre care doua sunt la Resita, iar unul la Caransebes.

„In perioada premergatoare sarbatorilor pascale, la nivelul judetului Caras-Severin, prin inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, se efectueaza controale tematice, in toate unitatile inregistrate si autorizate sanitar-veterinar. Avand in vedere specificul national, raportat la sacrificarea mieilor, in urma solicitarilor din partea Consiliilor locale, pana in momentul de fata avem trei centre de sacrificare avizate temporar, iar un alt centru este inca in lucru. Doua dintre aceste centre sunt in Resita si unul in Caransebes. Cel de-al patrulea, care se afla in lucru este pentru zona Oravita. Am inteles ca mai intentioneaza sa depuna solicitari Moldova Noua si Bocsa. La nivelul acestor centre avem echipe formate din inspectori sanitari-veterinari. Acestea verifica modul de sacrificare a mieilor in respectivele centre, dar si documentatia, iar dupa ce mieii au fost examinati, se stampileaza, astfel incat consumatorii sa fie siguri ca acea carne este buna de consum?, a declarat directorul DSVSA Caras-Severin, Dorin Imbrea.

 

Acesta atrage atentia ca mieii sacrificati in centrele avizate de catre DSVSA Caras-Severin sunt destinati doar consumatorului final si nu au voie sa ajunga intr-o alta unitate de comercializare. Potrivit lui Imbrea, cel care cumpara carnea de miel are obligatia de a o tine, pana la preparare, cel putin la o temperatura de refrigerare.

 

La nivelul DSVSA se asigura permanenta, 24 de ore din 24, pana la data de 1 mai, telefonic, dar si cu ajutorul echipelor operative, care sunt pregatite sa intervina la orice solicitare venita din partea consumatorilor, iar in centrele de comercializare intre orele 7.00 si 17.00.

 

„Suntem in alerta permanenta, pentru a garanta ca produsele comercializate sunt salubre, sunt bune de consum, insa nu garantam cumpararea de produse din alte locuri. Transmitem consumatorilor sa nu cumpere din alte puncte, care nu sunt autorizate sau inregistrate sanitar-veterinar, sau de la colt de strada, pentru ca orice produs neverificat poate fi un potential pericol pentru sanatatea publica. Vom face verificari inclusiv pe arterele rutiere, pentru a identifica eventuale transporturi de animale ce nu sunt insotite de autorizatia sanitara-veterinara a mijlocului de transport, ori de documentele insotitoare pentru animalele care se regasesc in respectivele transporturi?, a subliniat Dorin Imbrea.

 

La Valcea, DSVSA a avizat deschiderea unui centru temporar de sacrificare a mieilor in municipiul Ramnicu Valcea, in perioada de dinaintea Pastelui.

 

Potrivit directorului institutiei, Mihai Miclea, acest centru va functiona in perioada 22-27 aprilie, intr-o zona special amenajata la intrarea dinspre sud in municipiul resedinta, si se va afla permanent sub supravegherea inspectorilor DSVSA.

 

„Programul pe care l-am stabilit impreuna cu primarul municipiului este de la ora 8.00 pana la orele 17.00, cu posibilitatea prelungirii in cazul in care cererea de sacrificare este mai mare. Totul se va face sub restrictionare sanitar-veterinara si sub supravegherea noastra?, a precizat seful DSVSA Valcea.

 

Miclea a precizat ca inspectorii sanitar-veterinari valceni au inceput deja, impreuna cu reprezentantii Directiei de Sanatate Publica si ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului, si controalele in pietele agroalimentare, abatoare, unitati de transare si procesare a carnii, precum si la comercianti, in scopul asigurarii unor conditii de siguranta pentru consumatori, urmand sa fie verificat inclusiv numarul turistilor care vor participa la mesele festive organizare in minivacanta de Paste de restaurantele, pensiunile si marile unitati de cazare din judet.



Poti fi interesat si de