Vanzarile cu amanuntul au crescut mai rapid in Romania decat in UE, in februarie

Vanzarile cu amanuntul au crescut mai rapid in Romania decat in UE, in februarie


Vanzarile cu amanuntul in Uniunea Europeana si zona euro au inregistrat o crestere anuala peste asteptari in luna februarie, gratie vanzarilor de carburanti si produse non-alimentare, arata datele publicate de Eurostat, transmite Reuters.

Conform acestor date, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 5% in zona euro si cu 5,4% in Uniunea Europeana, in luna februarie 2022 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Economistii intervievati de Reuters mizau pe o crestere de 4,8% in ritm anual a vanzarilor cu amanuntul in zona euro.

 

Eurostat subliniaza ca vanzarile cu amanuntul in UE au fost influentate de cresterea cu 12,7% a vanzarilor de combustibili, precum si de cresterea cu 9,6% a vanzarilor de produse non-alimentare.

 

In schimb, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tigari au scazut cu 1,5% in ritm anual. In randul statelor membre, cele mai importante cresteri au fost inregistrate in Slovenia (21,7%), Slovacia (16,5%) si Portugalia (15,9%). In Romania vanzarile cu amanuntul au crescut cu 5,6% in ritm anual, peste media din UE.

 

De la o luna la alta, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 0,3% atat in zona euro cat si in Uniunea Europeana. Si in acest caz, vanzarile cu amanuntul in Romania au inregistrat o crestere peste media din UE, 0,4%, dupa ce in ianuarie au scazut cu 0,7%. In Uniunea Europeana, vanzarile cu amanuntul au fost influentate de cresterea cu 3,9% a vanzarilor de combustibili, precum si de avansul cu 0,4% al vanzarilor de produse non-alimentare. In schimb, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tigari au scazut cu 0,4% comparativ cu luna ianuarie.

 

In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat anterior ca volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna februarie 2022, comparativ cu luna februarie a anului trecut, a crescut, pe ansamblu, cu 5,5%. Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile din comert au crescut pe ansamblu cu 8,5% in ritm anual.

 

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna februarie 2022, comparativ cu luna ianuarie 2022, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 0,1%.Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 0,3%, de la o luna la alta.

 Poti fi interesat si de