Van: Avicultura nu va inregistra crestere, in 2014
Vineri, 21 Noiembrie 2014
Vineri, 21 Noiembrie 2014
Anul 2014 este primul din ultimii zece ani in care sectorul avicol din Romania nu a inregistrat o crestere de productie din cauza evaziunii fiscale pe TVA si a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, la seminarul organizat de revista de specialitate Industria Carnii.ro.
"Pana la finele lunii august, importurile de carne de pasare au crescut cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar exporturile au scazut cu 10%. Acest lucru arata o crestere a ofertei pe piata interna in cifre absolute cu 35.000 tone, iar in procente cu 15%, dar si o scadere a preturilor la poarta fermei intre 12 si 15%. Fermierii romani, in aceasta perioada legata de embargoul cu Rusia, au pierdut bani la poarta fermei pentru ca le-au scazut preturile. Numai la o reducere de pret de 10%, pierderea este de 30 de milioane de euro. Cred ca orice forma de sprijin este binevenita pentru a salva fermele avicole si speram ca anul viitor vom relua cresterea pentru ca anul acesta este aproape de zero. Este primul an din ultimii 10 cand sectorul avicol nu a inregistrat crestere de productie, in conditiile in care ne-am obisnuit sa crestem cu 7 - 8 procente pe an", a spus Ilie Van.
Acesta considera ca orice masura care se ia in sprijinul producatorilor este binevenita, fie ca este vorba de stocare privata sau de sustinere pentru export, insa cea mai importanta ramane reducerea TVA la carne si produse din carne de pasare.
"Daca nu se iau masuri pentru reducerea TVA la carne si la produsele din carne de pasare fermierii din industria avicola vor avea de suferit. Fiscalitatea este foarte excesiva, avem taxe de toate felurile, taxe pe stalp si taxe pe gard. Noi am facut garduri in jurul fermelor obligati de ANSVSA pentru masurile de biosecuritate si acum platim taxe pe gardul acesta. El face parte insa din tehnologie. Este obligatoriu si atunci de ce sa platesc taxa pe el? Problemele cele mai mari sunt legate insa de concurenta neloiala din cauza evaziunii fiscale pe TVA si a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia", a explicat presedintele UCPR.
Potrivit sursei citate, Romania importa anual in jur de 130.000 de tone de carne de pasare din tarile UE si exporta 80.000 de tone, insa ca si valoare, exporturile sunt mult mai mari decat importurile, pentru ca se exporta produse procesate cu valoare adaugata mare.
"Valoarea de export din industria avicola este de aproape de 200 de milioane de euro si cred ca nu este putin lucru si exista in continuare potential de crestere. 80% din exporturile noastre sunt catre piata UE si 15% pe piete terte. Noi suntem gata sa ducem produse pe orice piata, insa va trebui sa gasim orice formula de sprijinire a sectorului (...) Sa ajutam fermele sa nu intre in insolventa, ceea ce nu este faliment, dar din pacate sunt destui care nu se simt prea bine si trebuie sa vedem cum putem sa ii protejam", a adaugat Ilie Van.
Pentru 2014, presedintele UCPR mizeaza pe o productie de 435.000 de tone de carne de pasare in viu.
Piata industriei avicole din Romania a fost estimata anul trecut la 1,1 miliarde de euro, in crestere fata de 2012 datorita majorarii exporturilor de produse procesate.
Romania are in jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care apartin unui numar de 250 de societati membre ale UCPR.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...