Valoarea importurilor mondiale de alimente va ajunge la aproape 2.000 de miliarde de dolari in 2022

Valoarea importurilor mondiale de alimente va ajunge la aproape 2.000 de miliarde de dolari in 2022


Cheltuielile mondiale cu importurile de alimente vor atinge un nivel record de 1.940 miliarde de dolari in acest an, in crestere cu 10% comparativ cu situatia din anul precedent, ceea ce va pune noi presiuni asupra celor mai sarace tari ale globului, a anuntat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

Preturile mondiale la alimente au atins un nivel record in luna martie, dupa ce Rusia a invadat Ucraina, un mare producator mondial de cereale si oleaginoase, si chiar daca intre timp s-au mai redus, continua sa fie deasupra nivelului la care erau anul trecut. Aceste crestere a preturilor afecteaza in mod disproportionat tarile sarace, care platesc mai mult pentru a primi o cantitate mai mica de alimente, apreciaza FAO intr-un raport semestrial.

 

In timp ce factura globala cu importurile de produse alimentare se va majora cu 180 de miliarde de dolari comparativ cu cea de anul trecut, nota de plata cu importurile de alimente in cazul grupului tarilor cu venituri reduse ar urma sa ramana practic neschimbata, insa volumul importurilor acestor tari ar urma sa se diminueze cu 10%, estimeaza FAO.

 

'Acestea sunt semnale alarmante din punct de vedere al securitatii alimentare, sugerand ca importatorii au dificultati in a finanta cresterea costurilor internationale', subliniaza FAO.

 

In paralel cu aceasta crestere a cheltuielilor cu importurile alimentare, FAO a calculat ca nota de plata mondiala cu inputurile agricole, precum ingrasaminte, carburanti si combustibili, ar urma sa creasca si ea cu 48%, comparativ cu 2021, pana la o valoare record de 424 miliarde de dolari. Aceasta crestere a costurilor, cumulata cu aprecierea dolarului american, va forta unele tari sa cumpere si sa utilizeze o cantitate mai mica de inputuri, ceea ce va conduce in mod inevitabil la o productie agricola mai mica anul urmator.

 

In ceea ce priveste perspectivele pentru sezonul agricol 2022/2023, FAO se asteapta ca productia mondiala de grau sa urce cu 0,6%, pana la un nivel record de 784 milioane de tone, gratie in special unor recolte mai bune in Rusia si Canada. In schimb, productia altor cereale, precum porumb, orz si sorg, ar urma sa scada cu 2,8%. Pe de alta parte, FAO se asteapta ca productia de oleaginoase sa se majoreze cu 4,2%, pana la un nivel record, in tip ce productia de zahar va creste cu 2,6%, iar cea de orez este asteptata sa ramana practic nemodificata.



Poti fi interesat si de