Valoarea de vanzare a capturilor din Marea Neagra, 629 milioane de dolari
Vineri, 28 Octombrie 2016
Vineri, 28 Octombrie 2016
Valoarea de vanzare a capturilor din Marea Neagra se ridica la 629 de milioane de dolari, insa impactul economic poate sa fie si de 2,6 ori mai mare decat valoarea raportata, sustine Miguel Bernal, reprezentantul Comisiei Generale pentru Pescuit in Marea Mediterana a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (GFCM FAO).
Pescuitul este o activitate economica importanta in Marea Neagra, in conditiile in care valoarea de vanzare a capturilor raportate din Marea Neagra se ridica la 629 de milioane de dolari. Aceasta este o valoare importanta, desi impactul economic poate sa fie si de 2,6 ori mai mare decat valoarea raportata. Cu toate acestea, pretul capturilor este destul de mic in aceasta zona, lucru care se datoreaza capturilor de pesti mici, pelagici, dar si faptului ca o mare parte din aceste capturi nu sunt destinate consumului uman, a precizat, luni, Bernal, la conferinta GFCM organizata la Bucuresti.
Dintre statele riverane Marii Negre, Turcia ocupa cel mai important loc, cu cea mai mare cota de descarcari, respectiv 76,7%, in timp ce Romania se afla la coada clasamentului, cu sub 1%.
Reprezentantul GFCM a subliniat ca, incepand din anul 2013, a fost demarat un plan de management pentru zona Marii Negre, astfel incat pescuitul sa aiba un impact cat mai mic asupra ecosistemului, oferind masuri si informatii, in special pe uneltele de pescuit la calcan, o specie cu stocurile supraexploatate in Marea Neagra.
In viitor, GFCM s-a angajat in lansarea unei strategii pentru pescuitul sustenabil in Marea Neagra. Este un proiect ambitios pentru gestionarea corecta a resurselor. Aceasta strategie are cinci directii: gestionarea sustenabila a pescuitului si stoparea tendintei in declin a stocurilor de peste, sustinerea comunitatilor costiere, stoparea pescuitului ilegal, minimizarea interactiunilor nedorite intre pescuit si ecosistemele marine, imbunatatirea capacitatilor statelor riverane in furnizarea sfaturilor stiintifice, a spus acesta.
Comisia Generala pentru Pescuit in Marea Mediterana a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (GFCM FAO), impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), organizeaza, luni si marti, la Bucuresti, Conferinta la Nivel Inalt privind Cooperarea Consolidata pentru Pescuit si Acvacultura la Marea Neagra. Conferinta reuneste reprezentanti din statele riverane la Marea Neagra, statele membre si reprezentanti ai Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), ai Comisiei Europene, GFCM, FAO si Eurofish.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...