Valeriu Tabara (ASAS): Romania trebuie sa regandeasca productia de hrana
Luni, 17 Octombrie 2022
Luni, 17 Octombrie 2022
"Suntem intr-un moment in care trebuie sa gandim foarte serios aceasta situatie a productiei de hrana, pentru ca Romania, alaturi de Italia, de Franta, de Germania, este o mare putere agricola. Dar aici este o problema pe care, din pacate, noi ne ferim sa o discutam: suntem o mare putere agricola, dar dependenta de import. Asta inseamna un risc national major", a declarat presedintele ASAS, Valeriu Tabara.
Acesta afirma ca nu exista riscul ca Romania sa intre intr-o criza alimentara, desi tot mai multe organisme internationale transmit avertismente legate de securitatea alimentara mondiala.
"Romania nu poate intra intr-o criza alimentara decat daca, doamne fereste, ne trezim intr-o sistem de dezorganizare totala, dar nici atunci pentru ca sunt inca surse suficiente. Problema este a eficientei si a capacitatii de a avea durabilitate. Si nu e vorba numai de cantitate, e vorba si de calitatea reala. Securitatea alimentara mondiala si viitorul nu este numai pentru cantitate, este pentru calitate, pentru ca evolutia mintii si a inteligentei umane este strict legata de cresterea calitatii alimentelor. Si asta este de netagaduit", a subliniat Tabara.
Potrivit sursei citate, discutiile despre o potentiala criza alimentara la nivel mondial au fost si in urma cu 10 ani cand se punea problema transparentei stocurilor regionale de alimente.
"Nu se discuta doar acum despre o criza alimentara. Inca din 2011, la Berlin, in luna ianuarie, unde este un fel de Crans Montana al Agriculturii, ministrul francez a ridicat problema transparentei stocurilor regionale, pentru ca, din pacate, pe problemele de hrana se joaca ca si pe arma atomica. Nicio arma si niciun sistem nu va functiona daca nu exista mancare. Asta e problema numarul 1. In urma cu cativa ani s-a facut un anumit joc cu orezul, o cadere brusca, un blocaj, si imediat s-a intrat in panica majora. De atunci jocul acesta cu productia agroalimentara este un unul care intra in sfera strategica de mari interese. Prin anumite masuri poti bloca anumite zone ale globului si poti crea probleme formidabile de ordin social. Daca nu este painea pe masa 3-4 zile practic nu mai poti rezolva nimic altceva", a explicat el.
Fostul ministru al Agriculturii considera ca problemele actuale ale agriculturii si industriei alimentare romanesti sunt altele decat cele doua evenimente majore cu care ne confruntam si pe care le invocam, respectiv pandemia si razboiul din Ucraina, dar sunt si mult mai vechi.
"In primul rand este disproportia aceasta intre cele doua sectoare: vegetal si animal. Iata ca avem o scadere extraordinara a productiei zootehnice, inclusiv in ultimul timp asistam la o criza de lapte si produse lactate. Este inacceptabila situatia sa nu poti asigura laptele pentru programul din scoli. Din pacate, masurile care s-au luat in sectorul zootehnic si viziunea pe mai departe nu este cea care sa ne refaca efectiv productiile animaliere si aici ma refer si la carnea de porc, inclusiv la sectorul avicol, pentru ca noi importam carne de pasare si oua. Si nu mai vorbesc de o accentuare a importului de produse lactate. Cea mai grava problema este in continuare importul acesta masiv de inputuri. Noi nu producem in tara nici ingrasaminte, nici pesticide si aducem foarte mult material biologic", a subliniat seful ASAS.
In opinia sa, piata funciara nu este facuta pentru a intari sistemul agricol din Romania, fiind tratata ca o piata oarecare, unde se vinde "ciocolata sau bere sau tigari".
"Piata funciara nu este facuta pentru a intari sistemul agricol si este tratata doar ca o piata oarecare, ca si cand as vinde ciocolata sau bere sau tigari. Ori, piata funciara si in Franta si in marile tari este facuta ca sa intareasca sistemul agricol. Sa nu mai vorbim de ceea ce inseamna acest decalaj creat in timp intre marii si micii producatori, de sistemul de subventii, care satisface pentru moment, dar nu in perspectiva. Vedeti ce s-a intamplat in 2020 cu seceta daca nu au putut fi ajutati fermierii.
Practic, si-au reluat extrem de greu productia si la toate acestea se adauga cresterea preturilor la ingrasaminte, pesticide, seminte si asa mai departe. Situatia nu este una foarte simpla, insa Romania daca se organizeaza bine, cu sursele financiare care le are si cu dotarile tehnice care, intr-o parte a agriculturii, sunt la un nivel tehnic mult peste unele tari agricole si puteri mari din Europa, poate sa asigure, repet, inca o data, necesarul de hrana. Dar asta nu inseamna eficienta sistemului, atata timp cat noi nu suntem exportatori de produse cu valoare adaugata. Exportam materie prima, exportam subventie, iar pietele sunt extrem de volatile", a completat Valeriu Tabara.
De asemenea, el spune ca razboiul din Ucraina si intrarea pe piata romaneasca a cerealelor ucrainene a coborat foarte mult preturile, iar cei afectati sunt din nou fermierii, chiar si cei foarte mari, pentru ca pretul se duce sub costurile de productie.
"Cred ca este nevoie de schimbarea unor tendinte in agricultura romaneasca. Si in primul rand este vorba despre echilibrare, inclusiv in sistemul vegetal. Suntem si vom ramane producatori de cereale, dar trebuie sa ne ducem si spre plantele tehnice. Iata ca nu mai producem zahar in Romania, se inchide poate si ultima fabrica de zahar. Productia de cartofi a scazut enorm. Cartoful nu este nu numai o planta aliment, ci si una industriala. Soia ramane principala planta producatoare de proteina vegetala fara de care este de neconceput dezvoltarea sistemului zootehnic. Dar soia este si o planta de importanta majora alimentara. Nu mai vorbesc de raportul acesta dintre specii. N-avem reproductie, suntem obligati sa importam material biologic de afara. Cine este subordonat importului de material de cercetare de afara nu-si va echilibra niciodata din punct de vedere economic si financiar agricultura", a adaugat presedintele ASAS.
Fostul ministru al Agriculturii a mentionat ca seceta continua sa fie una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta tara noastra, in conditiile in care fenomenul este prezent aproape in fiecare an pe zone mai mari sau mai mici, alaturi de instabilitatea politica din zona Balcanilor si a Marii Negre.
"Spuneam in urma cu 20 de ani reprezentantilor Bancii Mondiale ca Romania se confrunta cu doi generali. Doi generali foarte importanti, care sunt prezenti si astazi: in primul rand, generalul seceta, pentru ca seceta in Romania este prezenta in 8 din 10 ani. Dar daca facem analiza si luam datele de la Autoritatea Nationala de Meteorologie, vedem ca seceta in Romania este prezenta in fiecare an, sigur pe suprafete mai mari sau mai mici, din pacate. Al doilea general era instabilitatea politica din zona Balcanilor, din zona Marii Negre, care, iata, este si astazi", a spus el.
Intrebat cum poate face fata Romania schimbarilor climatice, Tabara a explicat ca Romania are nevoie pe langa irigatii de soiuri reziste la socurile termice, tolerante la seceta atmosferica, care este mult mai pregnanta decat cea a solului.
"Climatul temperat-continental din Romania este diferit de cel din Ungaria sau din Franta. Aici sunt verile acestea super calduroase in care, atentie, nu apa din sol este cea mai mare problema, ci seceta atmosferica, socul termic, cand umiditatea relativa se duce catre 30% si se inregistreaza temperaturi la nivelul solului de peste 50 de grade, iar plantele nu mai rezista. Ele nu mai pot respira. Noi nu vom rezolva problema numai cu irigatii. Va trebui sa ne cream acele organisme care sa fie tolerante la astfel de fenomene. Problema rezervelor este o alta problema pe care Romania trebuie sa si-o trateze, sigur sunt niste costuri. Pe de alta parte, la nivelul UE s-a gresit blocandu-se metodele noi de cercetare. Iata ca revin discutiile despre biotehnologii dupa 20 si ceva de ani, dar numai prin summit-uri si decizii politice nu rezolvam nimic. Trebuie studii foarte serioase in spate, sa le platesti, nu de azi pe maine, si abia atunci poti oferi solutii care sa dea durabilitate sistemului, pentru ca in agricultura, masurile pe care le iei azi nu se vad maine, se vad peste doi sau trei ani, abia atunci vezi rezultatele. Trebuie gandite toate aceste masuri, pentru ca Romania poate intra intr-o criza majora, daca neglijam pajistile, neglijam zootehnia, neglijam mica gospodarie, cu consecinte si mai mari in viata rurala si cu alte consecinte date de ceea ce inseamna sistemul cultural identitar al Romaniei", a concluzionat presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) "Gheorghe Ionescu-Sisesti", Valeriu Tabara.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...