Vacile din exploatatiile comerciale ar putea fi vaccinate impotriva 'bolii limbii albastre'
Joi, 04 Septembrie 2014
Joi, 04 Septembrie 2014
Vacile de lapte din exploatatiile comerciale ar putea fi vaccinate inca din acest an impotriva 'bolii limbii albastre' (Bluetongue), aceasta propunere urmand sa fie inaintata Comisiei Europene, in cadrul sedintei Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala, care va avea loc saptamana viitoare la Bruxelles.
Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), remis miercuri Agerpres, posibilitatea vaccinarii bovinelor impotriva bolii limbii albastre a fost analizata in cadrul Consiliului Stiintific al ANSVSA convocat miercuri pentru a analiza evolutia bolii.
"Membrii Consiliului Stiintific au apreciat corectitudinea masurilor luate de serviciile veterinare, din momentul diagnosticarii bolii si pana in prezent, precum si necesitatea continuarii acestora. S-a ajuns la concluzia ca, datorita schimbarilor climatice si a particularitatilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibila aparitia de noi focare in perioada urmatoare. Un subiect important discutat a fost oportunitatea vaccinarii impotriva acestei boli a tuturor animalelor receptive de pe teritoriul tarii noastre. (...) Aceasta, in conditiile in care, in urma realizarii unei analize de risc, va fi demarata o campanie de vaccinare la nivel national, in primavara anului urmator. De asemenea, s-a analizat si posibilitatea ca, in exploatatiile comerciale de bovine de lapte, sa se realizeze vaccinarea impotriva acestei boli, chiar din acest an", se mentioneaza in comunicatul ANSVSA.
Aceasta propunere va fi inaintata de reprezentantii ANSVSA, spre analiza Comisiei Europene, in cadrul sedintei Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala, care va avea loc saptamana viitoare la Bruxelles.
De asemenea, in urma discutiilor a reiesit importanta efectuarii de dezinsectii periodice, de catre fiecare crescator de animale in gospodaria proprie, o metoda eficienta de distrugere a insectelor care transmit boala.
Potrivit datelor ANSVSA, animalele afectate de aceasta boala au ajuns la 347 in cele 12 judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezinta 0,011% din totalul animalelor receptive existente in aceste zone. De asemenea, au fost inregistrate si 32 de animale moarte.
Focarele unde evolueaza boala limbii albastre se afla in 63 de comune din judetele Buzau, Vrancea, Arges, Gorj, Valcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacau, Dolj, Botosani si Vaslui, iar efectivele de animale receptive la boala din aceste zone se ridica la 3.105.756. .
Pe 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de 'Boala limbii albastre' (Bluetongue) in Romania, in judetul Buzau.
Potrivit ANSVSA, aceasta boala este produsa de un virus, care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.
ANSVSA precizeaza ca prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.
La 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania a anuntat ca a interzis importurile de ovine si bovine din Romania, dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a raportat ca aici au fost depistate recent cazuri de maladie a limbii albastre, potrivit agentiei Petra.
Romania este al doilea mare exportator de carne catre Iordania, dupa Australia. Regatul importa anual din Romania intre 300.000 si 400.000 de ovine si bovine. Alte importante tari exportatoare catre Iordania sunt Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan si Sudan.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...