Unsprezece focare de pesta porcina in judetul Buzau. Zeci de animale au fost sacrificate

Unsprezece focare de pesta porcina in judetul Buzau. Zeci de animale au fost sacrificate


Zeci de porci au fost ucisi in trei comune din judetul Buzau, dupa ce inspectorii sanitar veterinari au identificat 11 focare de pesta porcina africana, datele anchetei evidentiind ca principal vector de imbolnavire prezenta porcilor mistreti.

Potrivit Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Buzau, focarele au fost identificate in mai multe gospodarii din comunele Cernatesti, Zarnesti si Puiesti.

 

'La aceasta data sunt identificate 11 focare de pesta porcina pe raza judetului Buzau, fiind cantonate in trei comune, Cernatesti, Zarnesti si Puiesti, fiind afectate 52 de capete suine, din care trei au fost identificate moarte pana la sosirea echipajelor din cadrul DSVSA, iar pentru 49 a fost dispusa uciderea acestora si ecarisarea cadavrelor prin grija unitatilor administrativ-teritoriale. Toate focarele sunt in exploatatii nonprofesionale', a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al DSVSA, Iulian Moca.

 

Virusul pestei porcine africane ar fi fost transmis animalelor domestice de catre porcii mistreti.

 

'Din primele date, cel putin in urma anchetei de la Cernatesti, se pare ca este o legatura de cauzalitate cu porcii mistreti gasiti in zona detinatorilor de animalelor. Vectorul principal ar fi porcul mistret, precum si nerespectarea normelor sanitar-veterinare referitoare la biosecuritate. Facem apel la proprietarii de animale ca fara implicarea din partea dansilor nu putem limita extinderea focarelor de pesta porcina, cel putin la nivelul judetului. Au fost impuse masuri si s-a limitat miscarea tuturor porcinelor si suplimentar la celelalte specii, numai cu acordul DSVSA', a mai spus Iulian Moca.

 

DSVSA Buzau anunta limitari si in privinta transportului ovinelor si caprinelor tinand cont de pesta micilor rumegatoare identificata pe teritoriul Romaniei. La nivelul judetului nu au existat suspiciuni pana la aceasta data cu privire la aparitia bolii, dar autoritatile fac apel catre toti crescatorii sa nu achizitioneze animale din surse necertificate sanitar-veterinar.



Poti fi interesat si de