Uniunea Europeana importa mai multe alimente decat exporta
Luni, 23 Mai 2022
Luni, 23 Mai 2022
'UE consuma mai mult decat cota sa echitabila si actualele noastre niveluri ridicate ale productiei de alimente sunt posibile doar in urma importurilor masive de resurse', apreciaza WWF.
Blocul comunitar obtine miliarde din comertul global cu produse agroalimentare, dar excedentul ascunde 'multe adevaruri incomode', a declarat Jabier Ruiz, autorul care a coordonat raportul.
'In loc sa fie granarul lumii, UE este de fapt cel mai mare magazin de produse alimentare de varf, exportand produse destinate in principal consumatorilor mai bogati, iar nivelul nostru ridicat al productiei este realizat prin costuri de productie nesustenabile, importuri si folosirea in mod risipitor a terenurilor. Magazinul UE de produse alimentare majoreaza factura de mediu atat de mult, incat noi practic consumam omenirea', sustine Ruiz.
Multe din importurile UE de produse alimentare si productia interna sunt in mod fundamental nesustenabile, erodeaza resursele naturale si pe plan global duc la despaduriri si epuizarea stocurilor de peste. In conditiile in care 40% din mancarea produsa in UE nu este niciodata mancata, blocul comunitar ramane al doilea mare importator de produse legate de defrisarile din zonele tropicale, apreciaza WWF.
Consumatorii vor sa-si schimbe comportamentul, trei din cinci europeni vor sa manance mai sustenabil si trei din patru vor o legislatie UE care sa nu permita ca produsele vandute in blocul comunitar sa duca la pierderea biodiversitatii, se arata in raport.
Comisia Europeana nu mai poate ocoli adoptarea de masuri decisive pentru rezolvarea impactului social si asupra mediului al consumului alimentar, sustine Ruiz.
Sphera a inregistrat o crestere importanta si la nivelul EBITDA normalizat, care s-a majorat cu 3...
Potrivit sursei citate, in luna septembrie 2024, exporturile FOB au insumat 8,148 miliarde de eur...
Arad, Timisoara, Cluj, Oradea, Deva, Botosani, Bacau, Piatra Neamt sunt cateva din orasele in car...