Ungaria si Bulgaria scad TVA-ul, presiunea va creste pe producatorii romani
Joi, 09 Ianuarie 2014
Joi, 09 Ianuarie 2014
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale considera ca unele dintre problemele cu care se confrunta agricultura romaneasca provin din reticenta oamenilor fata de asociere. Cand spui cooperative toti se duc cu gandul la trecut. Trebuie sa iesim din aceasta obsesie a trecutului si sa ne gandim la cooperativele moderne si la avantajele pe care ele le pot aduce a explicat ministrul Daniel Constantin intr-un interviu acordat revistei INDUSTRIA CARNII.RO. Lipsa de unitate in sectorul industriei carnii din Romania transmite mai departe nesiguranta, iar masurile intarzie sa apara. Guvernul Romaniei ar putea lua decizia reducerii TVA la carne in 2014, insa nu inainte de a fi observate efectele scaderii TVA la paine pe tot lantul de productie si desfacere. Pana atunci, privim masurile din curtea vecinilor, care cu siguranta vor crea efecte si asupra producatorilor romani de carne, multi dintre ei ajunsi deja la limita insolventei.
De exemplu, Guvernul de la Budapesta a decis reducerea TVA-ului la carnea de porc de la 27 la 5 la suta, incepand cu 1 ianuarie 2014, executivul maghiar justificand decizia prin protectia producatorilor interni in fata importurilor extrem de ieftine. La randul ei, Bulgaria anunta o reducere a TVA-ului la carne, preconizata pentru inceputul anului 2014. Stimularea asocierilor dintre producatorii romani a devenit o prioritate, cu atat mai mult cu cat, o decizie similara cu cea a vecinilor maghiari si bulgari presupune o reprezentare unitara a sectorului, cu responsabilitati asumate.
Stimulati si de asociatiile din domeniu, atat cele din morarit si panificatie, cat si din alte sectoare de activitate, institutiile statului impreuna cu inspectiile Ministerului Agriculturii, ANPC, ANSVSA, Directia Antifrauda isi fac datoria. Au fost 38.000 de controale intr-o singura luna, au fost confiscate 65 de autoturisme, prejudiciul constatat a depasit 60 milioane lei, sunt lucruri care se intampla. Comitetul inter-ministerial format la initiativa primului-ministru functioneaza si isi face datoria zi de zi. Este un inceput, daca lucrurile vor functiona, bineinteles ca vom extinde masura la carne si lapte, sectoare unde stim ca va creste presiunea. Tari vecine, precum Ungaria si Bulgaria vor sa scada TVA-ul la carne, presiunea va creste foarte mult pe producatorii si procesatorii romani. Problemele din industria carnii sunt legate de concurenta neloiala din piata si evaziunea de aproximativ 200-300 milioanne de euro. Este important sa fie unitate in sector, astfel incat sa existe garantii si fata de ministrul de Finante si fata de primul ministru ca o data implementate aceste masuri, efectele vor fi acelea pe care le dorim cu totii: piata concurentiala corecta, salvarea companiilor care lucreaza in domeniu, incasari mai mari la bugetul de stat. Dar acest lucru il vom cunoaste pe parcursul anului 2014 a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...