Ungaria sacrifica aproape 100.000 rate din cauza gripei aviare

Ungaria sacrifica aproape 100.000 rate din cauza gripei aviare


Autoritatile veterinare din Ungaria au sacrificat peste 91.000 de rate dupa detectarea unui focar de gripa aviara inalt patogena H5N1 la o ferma din apropierea granitei cu Romania, a anuntat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE), transmite Reuters.

La ferma din orasul Nyírbator au fost lichidate 2.500 de rate, restul de 94.000 fiind sacrificate ca parte a masurilor de izolare, a informat OIE, citand datele autoritatilor de la Budapesta.

 

Gripa aviara este o boala virala foarte contagioasa, care apare in principal la pasarile de curte si la pasarile de apa salbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicata sau scazuta (HPAI, respectiv LPAI) in functie de caracteristica moleculara a virusului si de capacitatea acestuia de a provoca boli si mortalitate la pui.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.Poti fi interesat si de