Ungaria apeleaza la armata pentru a combate epidemia de febra aftoasa
Joi, 03 Aprilie 2025

Joi, 03 Aprilie 2025
Primul focar de febra aftoasa a fost confirmat la inceputul lunii trecute la o ferma in apropierea granitei austriece, fiind primul semnalat in Ungaria dupa mai bine de 50 de ani.
Intre timp, Slovacia a detectat cinci astfel de focare si a instituit pe 25 martie stare de urgenta sanitara pe intreg teritoriul tarii, hotarand de asemenea sacrificarea a mii de bovine.
In ziua urmatoare, Ungaria a detectat inca un focar de febra aftoasa la o ferma din nord-vestul tarii, unde a fost decisa sacrificarea ca masura de precautie a circa 3.000 de bovine.
Tot ca masura preventiva, autoritatile ungare au delimitat o fasie de zece kilometri de-a lungul granitei comune cu Slovacia, zona unde pasunatul este interzis cel putin pana pe 7 aprilie. In aceasta fasie de carantina a fost asemenea decisa eutanasierea tuturor porcilor, pentru a preveni raspandirea bolii.
Ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, a anuntat miercuri descoperirea altor doua focare, ce afecteaza aproximativ 3.500 de bovine. El a anuntat de asemenea desfasurarea unor soldati si masuri sporite de dezinfectie pentru a incerca oprirea raspandirii virusului. Ministerul ungar al Apararii nu a precizat deocamdata numarul soldatilor implicati.
Oficiul National de Securitate a Lantului Alimentar (NEBIH) din Ungaria a avertizat ca febra aftoasa se raspandeste cu usurinta, chiar si prin vant si pe distante lungi, in principal printre bovine, porcine, oi, capre si bivoli, dar nu prezinta un pericol pentru om.
Potrivit datelor oficiale, in Ungaria erau in anul 2024 peste 850.000 de bovine, circa 900.000 de ovine si peste 2,5 milioane de porci.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin – Ionut Barbu, a declarat ca a primit promisiuni de la nivelul Comisiei Europene ca, in cazul in care vor mai fi identificate focare ale acestei boli, se va lua o decizie de vaccinare preventiva in Uniunea Europeana.
"Marti seara am avut o intrevedere cu comisarul pe parte de boli la nivelul Uniunii Europene, am avut o videoconferinta la Ministerul Agriculturii unde am discutat trei probleme importante: febra aftoasa, pesta micilor rumegatoare si, bineinteles, partea de neonicotinoide in Romania. Si comisarul a fost foarte deschis la aceasta discutie, pentru ca asa este, febra aftoasa, se pare, ca se extinde si azi am primit un telefon ca in Ungaria au mai fost depistate inca doua focare. Discutia pe care eu am avut-o cu comisarul european si propunerea mea catre Comisia Europeana si, bineinteles, va avea sprijinul Romaniei si in Consiliul de ministri, dar si la nivelul Comisiei Europene. Vorbim in Parlamentul European pentru ca am discutat cu toti colegii europarlamentari, nu a contat din ce formatiune politica fac parte. Si comisarul european mi-a promis ca in cazul in care vor mai fi identificate focare de febra aftoasa se va lua o decizie la nivelul Uniunii Europene de a vaccina preventiv", a declarat ministrul Agriculturii, in timpul unei intalniri cu fermierii din Targu Mures.
Ministrul Barbu a spus ca i-a explicat comisarului european ca extinderea acestei boli pe eritoriul unui stat are o gravitate foarte mare din mai multe aspecte: "odata, se distrug fermele din Romania, doi, se distruge genetica din Romania si, trei, se distruge industria alimentara din Romania".
"Pentru ca nu va ascund faptul, prin cele doua masuri, INVESTALIM si DR 22, in perioada urmatoare, in Romania, sunt peste 300 de milioane de euro care vor fi investiti in procesare pe lapte si produse lactate. Eu sunt convins si voi mai avea o discutie si maine cu comisarul, sa solicitam la nivelul intregii Uniunii Europene sa se dea o decizie astfel incat sa incepem vaccinarea. Maine voi avea o intalnire si cu ANSVSA-ul si vom solicita si o intrevedere cu domnul prim-ministru, astfel incat sa incepem sa luam o decizie privind importuri din aceste tari de produse agroalimentare, dar si de lapte, pentru ca o parte vine si din Ungaria. Trei, sa instituim la nivelul granitelor, 24 din 24, ANSVSA si Politia Romana, astfel incat verificarile si tot ceea ce intra pe teritoriul Romaniei sa fie protejat cu dezinsectie cu tot ceea ce trebuie. Este un lucru important, cred ca acestea sunt masurile necesare, dar masura necesara - si este in mana comisarului si il voi sustine in Consiliul de Ministri si la nivelul Comisiei Europene - este sa dea partea de vaccinare preventiva la nivelul Uniunii Europene. Eu cred ca lucrul acesta se va intampla in perioada urmatoare", a precizat ministrul Agriculturii.
Fermierii prezenti la discutia de la Targu Mures s-au aratat indignati de faptul ca ar fi "complet descoperiti in fata bolii", intrucat nu s-ar luat nicio masura pentru dezinfectarea masinilor care traverseaza focarele, la intrarea in tara si ca poate Romania ar trebui sa inceapa vaccinarea preventiva cat mai curand.
FOTO: Šálek Václav / ČTK / Profimedia
Valoarea totala a ajutorului de stat, potrivit DAJ Buzau, a fost de 13.128.000 de euro, asigurat ...
Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Teodor Harabagiu...
'Este singura zona, ma refer la mancare, la produse alimentare, in care producem in proportie de ...