Un start-up olandez vrea sa introduca pe piata carnatii creati in laborator

Un start-up olandez vrea sa introduca pe piata carnatii creati in laborator


Realizati din 28% grasime de porc, imbogatita cu mazare texturata, naut, soia si proteine de grau, noii carnati produsi de Meatable ar putea potoli foamea si ar salva animalele de la sacrificare, informeaza The Guardian.

Creati din carne „crescuta” din celule stem de porc in vase de fermentare din otel, precum cele folosite la fabricarea berii, acesti carnati sunt prezentati ca fiind viitorul productiei de carne durabile si etice, potrivit stiripesurse.md.

 

In laboratoarele Meatable din Olanda a fost organizata o degustare de astfel de produse, considerata o etapa cruciala pe drumul spre comercializarea carnii cultivate in laborator, inainte ca reteta finala sa fie inaintata pentru aprobarea reglementarilor.

 

Pana de curand, singura tara in care erau permise astfel de degustari era Singapore, dar, in iulie 2023, Olanda a devenit primul stat membru al UE care a dat unda verde unor astfel de evenimente, dupa ce SUA au facut acelasi lucru la inceputul anului trecut.

 

Meatable este unul dintre tot mai multele startup-uri care spera sa satisfaca apetitul mondial pentru carne fara a face rau animalelor sau a afecta mediul.

 

Pentru cofondatorul si directorul tehnic al Meatable, dr. Daan Luining, carnatii reprezinta un punct de plecare logic: „Daca as fi fost capabil sa fac o friptura complet vascularizata si functionala in acest moment, probabil ca as fi primit un premiu Nobel”, a declarat el. „De asemenea, intrebarea este: vrei sa faci biomimetism complet sau doar sa scoti pe piata un produs pe care oamenii sa il manance cu placere?”, a mai spus el.

 

Compania olandeza spera sa isi lanseze carnatii in Singapore in cursul acestui an, dar poarta, de asemenea, discutii cu Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA in vederea depunerii unei cereri de reglementare in aceasta tara.

 

La inceput, acesti carnati vor fi probabil disponibili doar in meniurile restaurantelor, dar obiectivul Meatable este de a crea un produs de masa care sa coste la fel ca un carnat obisnuit, disponibil pentru consumatorii de pretutindeni, inclusiv pentru cei din Uniunea Europeana.

 

Nu este singura companie care s-a orientat catre carnea cultivata in laborator. Alte start-up-uri lucreaza la fripturi de vita cultivate, bucati de pui si de porc, foie gras, somon de calitate si chiar carne de caracatita.

 

O alta companie olandeza, Mosa Meat, se pregateste pentru primele degustari oficiale ale burgerilor sai din carne de vita cultivata in Tarile de Jos, inaintea unei lansari planificate in Singapore.

 



Poti fi interesat si de