Un roman consuma peste 28 de kilograme de carne de pui pe an. Productia a crescut in ultimii ani
Marti, 22 Octombrie 2024
Marti, 22 Octombrie 2024
"Din punct de vedere al modelului alimentar este clar ca preferinta consumatorului roman este orientata catre carnea de porc. Pe locul al doilea este carnea de pasare, pe locul trei cea de bovina si pe locul patru oaia. Daca ne uitam pe datele statistice la cata carne s-a produs anul trecut in Romania pe specii, vom constata ca 51% din toata carnea este cea de pasare. In mod normal trebuia sa fie porcul, dar la porc dupa cum stim sunt acele probleme legate de Pesta Porcina Africana", a declarat pentru AGERPRES presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.
Din punct de vedere al consumului mediu de carne de pasare s-a constatat o crestere usoara de la 27,5 kilograme/locuitor in 2022, la 28,2 kilograme anul trecut.
"In urma cu doi ani am avut un consum de 27,5 kilograme pe cap de locuitor, iar anul trecut 28,2 kilograme, o crestere cam cu o jumatate de kilogram in 2023 fata de 2022. Consumul mediu european de carne de pasare, echivalent carcasa, pe toate statele membre este in jur de 25 de kilograme/locuitor si cu tinta de 27 - 28 kilograme. Deci Romania este acolo. Din cauza faptului ca nu am avut carne de porc la un pret mai accesibil, oamenii, o parte dintre ei, s-au indreptat spre pui", a explicat Van.
In ceea ce priveste consumul de oua, media anuala in Romania este de 245-250 de oua pe cap de locuitor, iar cea europeana usor mai scazuta, de 230-235 de oua pe cap de locuitor.
"Romanii consuma in jur de 245-250 de oua pe cap de locuitor pe an, iar Uniunea Europeana (UE) este pe la 230-235 de oua, deci suntem usor peste media europeana. Noi si din punct de vedere al productiei suntem diferiti fata de UE, pentru ca noi avem gospodaria taraneasca foarte puternica, mai ales pe perioada de primavara-vara, chiar daca in ultimii ani s-au mai redus efectivele din curtea taranilor. E adevarat ca ei produc doar primavara-vara si noi producem tot timpul anului", a mai spus presedintele UCPR.
Potrivit sursei citate, industria avicola din Romania produce in prezent de peste doua ori mai mult decat se producea inainte de '89, iar tendinta de crestere inca exista, desi intr-un ritm mai putin accelerat.
"Conform datelor statistice, noi producem anual in ferme aproximativ 510.000 tone de carne de pui, echivalent carcasa. In viu, anul trecut s-au produs 725.000 de tone. Cea mai mare cantitate de carne de pui in viu realizata inainte de '89, ca sa facem o comparatie, a fost de 300.000 de tone, iar anul trecut am produs in viu 725.000 tone, deci de doua ori si ceva mai mult decat se producea in anii '90. Un lucru extraordinar. Nici eu nu credeam ca vom ajunge vreodata la acest nivel de productie, cu tendinte de crestere. E adevarat ca ritmul de crestere nu mai e la fel de accelerat cum a fost pana acum, e mai lent, dar exista. Fata de 2022, productia a crescut binisor de la 670.000 de tone la 725.000 tone in 2023", a precizat el.
Van a adaugat ca in ceea ce priveste productia totala de oua din Romania, de circa 5,8 miliarde de oua anual, mai mult de jumatate a fost realizata in fermele industriei avicole.
"Producem pe total tara 5,8 miliarde de oua, cu tot cu oferta taraneasca, conform cifrelor de la statistica. Din aceste 5,8 miliarde, cam 500 de milioane sunt pentru incubatie, iar pentru consum raman 5,2 miliarde. Din acestea, 3 miliarde de oua le producem noi in ferme. Am reusit sa depasim mai mult de jumatate, in conditiile in care acum 15-20 de ani produceam doar 20% din toata productia. Aici ne-a ajutat si urbanizarea satelor, pentru ca foarte multi oameni se aprovizioneaza de la supermarketurile din localitatile respective. E mai greu sa apuce sa creasca o pasare, un porc, mai ales ca pe timp de iarna ouale din curtea taranului sunt mai putine", a adaugat reprezentantul crescatorilor de pasari din Romania.
In opinia sa, productiile de carne si de oua obtinute in industria a avicola sunt suficiente sa asigure consumul intern, dar si sa livreze produse pe piata externa.
"In momentul de fata sunt suficiente productiile de carne si de oua pentru consumul intern, dar suntem si la export, pe piata europeana in principal, si cu carne si cu oua in cantitati rezonabile, adica aproximativ 20-25% din totalul productiei de carne si pana in 20% la oua. Aici, mai exista potential de crestere, daca putem sa iesim si pe piata tarilor terte. Uniunea Europeana si produce deja cam tot ce are nevoie si a ajuns la un alt nivel. Uniunea Europeana doreste produse procesate cu valoare adaugata mare, ceea ce facem noi in principal. Noi ne ducem pe piata Uniunii Europene cu produse cu valoare adaugata mare si de acolo aducem produse mai ieftine", a explicat Ilie Van.
Acesta a mai spus ca s-a ajuns la un nivel de performanta in industria avicola din Romania datorita investitiilor realizate pe parcursul anilor din trei surse de finantare: fonduri europene, fonduri proprii din profitul companiilor si fonduri atrase.
"Cred ca o investitie la nivel de industrie, nu poate fi sub 200 de milioane de euro pe an ca sa tii pasul cu competitia. La noi, in industrie, investitiile trebuie sa fie tot timpul. Daca nu faci investitii un an, risti sa iesi din piata, pentru ca tehnologiile sunt foarte mobile, se schimba foarte rapid si fermierii trebuie sa fie cu ochii tintiti asupra acestei competitii. Ceea ce ma bucura este ca avem solicitari de la fermieri, la asociatie, sa cerem Ministerului Agriculturii suplimentarea fondurilor pe masura DR 20 (Investitii in sectorul zootehnic ale PS PAC 2027 n.r.), adica pe masura care priveste investitiile in sectorul avicol. Am cerut deja si speram ca sa se gaseasca solutii dupa evaluarea si redistribuirea sumelor. Daca este un sector care cere sa investeasca, cred ca trebuie sa-l ajuti", a punctat Van.
Dezvoltarea sectorului a fost sustinuta si de modul de organizare, diferit de Europa, respectiv o integrare administrativa in cadrul aceleiasi companii si nu una contractuala.
"Noi nu avem sistem contractual decat foarte putin, cam 20% sunt contracte cu fermierul, restul sunt integrati administrativ, adica in cadrul aceleiasi companii. Are totul pana la piata, ori asta este foarte bine din punct de vedere al biosecuritatii si al managementului performantelor si al calitatii, dar necesita sume foarte mari de bani, pentru ca trebuie sa investesti in fiecare veriga. Daca ai numai o ferma, investesti in acea ferma, dar daca ai toate verigile trebuie sa investesti in tot, in FNC, in abator, in fabrica de procesare, in ferma de reproductie, in statia de incubatie, in fermele de crestere si e nevoie de sume foarte mari de bani. Aceasta este diferenta intre modul nostru de organizare si cel din Europa. Si s-a vazut in cazul gripei aviare, care a evoluat in toata Europa, unde au fost mii de focare, 6.000 - 7.000 de focare de gripa aviara, iar noi in ultimii sase ani am avut in ferme doar trei focare de gripa aviara. Este extraordinar, pentru ca fermierii nostri, fiind integrati administrativ, au putut sa-si managerieze foarte bine programele de biosecuritate, programe care sunt foarte drastice, sunt costisitoare, dar le-au manageriat foarte bine, si nu am avut probleme cu gripa aviara", a mai transmis presedintele UCPR.
UCPR este o asociatie cu caracter profesional, non-guvernamentala, construita pe criteriul specificului activitatii de ramura avicola. Din cele 219 exploatatii avicole la nivel national, 180 sunt membre UCPR, iar o exploatatie poate avea mai multe ferme, fie pentru cresterea puilor, fie pentru cresterea gainilor oualor.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...