Un retailer francez vrea sa cumpere carne de miel de la fermierii romani

Un retailer francez vrea sa cumpere carne de miel de la fermierii romani


O delegatie formata din fermieri si reprezentanti ai unui important retailer din Franta se afla in aceste zile in Romania pentru a analiza la fata locului posibilitatea de a importa carne de miel din tara noastra.

Delegatia a vizitat, miercuri si joi, o ferma din judetul Brasov si un abator din Salaj, avand, de asemenea, mai multe intalniri cu fermieri si reprezentanti ai Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca si AgroClusterTransilvania.

 

Potrivit fostului secretar de stat in Ministerul Agriculturii, George Catean, parteneriatul are in vedere crearea unui program bazat pe calitate privind comercializarea in Franta a carcasei de miel produse in Romania, ca un prim pas pentru tranzitia de la vanzarea de animale vii la vanzarea de carcasa, cu implicarea abatoarelor specializate pe ovine.

 

"Aceste abatoare vor fi prestatoare de servicii pentru fermieri, iar fermierii vor vinde direct catre retailer carcasa. Vom merge pe doua directii: ofertarea de miel produs din rase locale, asa cum il avem astazi, urmand ca de anul viitor sa existe posibilitatea de a avea mielul incrucisat cu rase de carne puse la dispozitie de catre fermierii francezi, o carcasa foarte bine platita si pozitionata pe gama produselor superioare pe piata", a declarat George Catean.

 

Acesta a adaugat faptul ca in urma vizitei din Romania partea franceza apreciaza ca poate incepe o colaborare, cu infrastructura si rasele locale de ovine, cu respectarea unor norme de selectie si de triere a acestora.

 

"Lucram la un caiet de sarcini care presupune conditii agreate de ambele parti referitoare la anumite conditii ce trebuie respectate. Anul acesta vom organiza cu fermieri din Romania care sunt interesati de acest program o vizita in Franta, pentru a vedea asteptarile pe care retailerul le are. Speram ca tot anul acesta sa debuteze un program pilot si sa identificam un efectiv de minim 5.000 de

oi care sa intre in acest program pilot, iar de anul viitor vrem ca lucrurile sa se dezvolte", a spus Catean.

 

Acesta a precizat ca in cadrul vizitei delegatiei franceze s-au purtat discutii si cu reprezentanti ai USAMV Cluj-Napoca, ce poate acorda sprijin de specialitate fermierilor romani pentru a procesa carcasa la nivelul asteptarilor pe care retailerul le are.Poti fi interesat si de