Un raport EFSA atesta ca ouale si carnea produse in Romania sunt sigure pentru consum
Luni, 22 Aprilie 2024
Luni, 22 Aprilie 2024
Rezultatele celor peste 3.200 de probe prelevate din carne de pasare si din oua de consum, analizate pentru hormoni si alte reziduuri, date publicitatii prin Raportul EFSA din data de 26 februarie 2024, reconfirma faptul ca romanii au acces la oua si carne de pasare sigure, produse de producatorii romani, precizeaza UCPR. De altfel, toti membrii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), producatori de carne de pasare si oua consum din Romania, respecta cu strictete legislatia in vigoare, fiind monitorizati permanent de ANSVSA.
'Rezultatele analizelor au aratat ca, din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasare si 481 probe prelevate din oua de consum, analizate pentru hormoni si alte reziduuri, nu a fost depistata nici o proba neconforma, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o proba a fost neconforma', a declarat presedinte UCPR, Ilie Van.
Potrivit sursei citate, numarul de probe pentru control este aprobat, conform Directivei 96/23/CE, de catre Comisia Europeana in functie de numarul de pasari din fiecare tara. 'Numarul de probe analizate in 2022 pentru Romania este superior numarului mediu de probe analizate in UE, fiind efectuate 2.721 de teste pentru hormoni si alte substante reziduale in carnea de pasare, 481 de probe prelevate din oua de consum precum si 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice', a adaugat acesta.
De asemenea, metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat sunt cele recomandate si verificate anual de catre Comisia Europeana. Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de catre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), fara ca producatorii sa fie informati. Pe langa Programul de Control oficial realizat de ANSVSA in baza Planului National de control reziduuri, crescatorii de pasari si fermierii sunt obligati sa faca saptamanal supraveghere prin programe de autocontrol, au mai transmis reprezentantii UCPR.
In ceea ce priveste utilizarea antibioticelor, presedintele organizatiei crescatorilor de pasari din Romania a subliniat ca acestea sunt folosite doar in scop curativ, ca tratament in diferite boli ale pasarilor, sub prescriptia si supravegherea medicului veterinar. De la data finalizarii tratamentului cu antibiotice si pana la abatorizare se respecta 'timpul de asteptare', astfel incat in carne sa nu existe reziduuri de antibiotice.
'In fiecare exploatatie avicola din Romania exista un registru in care se mentioneaza obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament si timpul de asteptare necesar eliminarii antibioticelor din organism. Totodata, dupa sacrificare, se preleveaza din nou probe, atat din carne cat si din furaje, care se analizeaza', explica reprezentantii UCPR.
Cu toate ca rezultatele analizelor arata clar faptul ca ouale si carnea de pui produse in Romania sunt sigure pentru consum, din pacate, exista numeroase stiri false si declaratii nechibzuite care colporteaza neadevaruri despre sector, sustin reprezentantii UCPR. 'Declaratiile iresponsabile ale unor persoane care se pretind specialisti in diverse domenii, preluate si in presa, aduc grave prejudicii consumatorilor care sunt indepartati de produsele sigure, de buna calitate si la preturi rezonabile oferite de producatorii romani. Informatiile denigratoare la adresa sectorului avicol din Romania aduc grave prejudicii si producatorilor autohtoni carora le este afectata relatia cu parteneri din pietele externe care folosesc scandalurile si dezinformarile care apar in mass-media pentru a pune presiuni', avertizeaza UCPR.
Potrivit sursei citate, programul de control al sigurantei produselor avicole are la baza legislatia europeana in domeniu. Astfel, pentru interzicerea utilizarii hormonilor in cresterea pasarilor, opereaza Directiva 96/22, transpusa in legislatia romaneasca prin Ordinul ANSVSA 199/2006, cu modificarile si completarile ulterioare; pentru interzicerea folosirii antibioticelor in hrana pasarilor, opereaza Regulamentul 1831/2003; pentru depistarea substantelor farmacologic active, opereaza Regulamentul 37/2010; pentru depistarea pesticidelor in carne, opereaza Regulamentul 396/2005; pentru depistarea diferitilor contaminanti si micotoxinelor in carne, opereaza Regulamentul 1881/2006.
UCPR este o asociatie cu caracter profesional, fara scop lucrativ, non-guvernamentala, autonoma, cu personalitate juridica, construita in 1993 cu scopul realizarii unitatii organizatorice a crescatorilor de pasari din Romania. UCPR indeplineste rolul de liant intre agentii economici care activeaza in domeniul aviculturii, reprezentand si comunicand interesele societatilor avicole in relatia cu institutiile statului, precum si in relatia cu publicul larg.
Topul preferintelor Tadaaazz 2024 Clasamentul preparatelor preferate de romani este completat de...
Valorile maxime ale ajutorului : - pentru serviciile de intocmire si mentinere a registrului ge...
"Ciorba ocupa prima pozitie in topul preferintelor, fiind cel mai comandat fel de mancare traditi...