Un numar de 42 de fermieri romani au certificare GLOBAL G.A.P

Un numar de 42 de fermieri romani au certificare GLOBAL G.A.P


Un numar de 42 de producatori din Romania au obtinut certificarea GLOBAL G.A.P, care atesta respectarea normelor si utilizarea celor mai bune practici in sectorul agricol, a declarat Kerstin Uhlig, manager corporate relation GLOBAL G.A.P.

kerstinuhligUn numar de 42 de producatori din Romania au obtinut certificarea GLOBAL G.A.P, care atesta respectarea normelor si utilizarea celor mai bune practici in sectorul agricol, a declarat Kerstin Uhlig, manager corporate relation GLOBAL G.A.P.
"In Romania, sunt 42 de producatori care deja au obtinut certificarea. Exista credinta ca este foarte greu pentru micii producatori sa obtina certificarea, dar experienta noastra ne spune ca nu este neaparat adevarat. Sigur ca este nevoie de un sprijin, de consultanta, de cooperative, de exemplu de sprijin din partea autoritatilor pentru a intelege intregul concept al certificarii, dar, dupa cum puteti vedea in statistici, avem peste 16.000 de ferme care au sub 0,5 hectare, iar peste 30.000 de ferme au sub doua hectare. Deci, se poate si pentru fermierii mici sa participe in acest sistem pentru a-si exporta produsele", a spus Kerstin Uhling.

Acesta a precizat ca certificarea este disponibila si pentru grupuri de producatori, iar in acest caz fiecare membru al grupului trebuie sa respecte standardele. Kerstin Uhlig a declarat ca peste doua
treimi dintre producatori certificati sunt organizati in grupuri de fermieri.

In Romania, sunt 10 companii acreditate pentru certificarea GLOBAL G.A.P. De asemenea, Kerstin Uhling a explicat ca producatorii certificati sunt controlati anual, anuntat sau neanuntat, iar in cazul in care se constata abateri grave se poate ajunge pana la retragerea certificarii. INAQ Consulting, impreuna cu EWA-BIS International, a organizat, marti, conferinta "Standardele de calitate in agricultura romaneasca fata de standardele internationale din domeniul agriculturii". Aceasta este prima conferinta din Romania despre standardele GLOBAL G.A.P.

GLOBAP G.A.P este standardul cel mai des utilizat in sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor si utilizarea celor mai bune practici in cadrul activitatii desfasurate si reprezinta un corespondent al HACCP din industria alimentara. Obtinerea de catre producatori a unui certificat conform acestui standard este solicitata mai ales de marile lanturi de hypermarketuri, de retaileri, de exportatori sau de retelele de distributie si este o conditie contractuala obligatorie. GLOBAL G.A.P este un standard recunoscut la nivel international pentru productia agricola, fiind rezultatul mai multor ani de cercetare intensiva si de colaborare cu experti din industrie, producatori si comercianti din intreaga lume. Scopul urmarit este acela ca productia agricola sigura si durabila sa fie in avantajul fermierilor, comerciantilor si consumatorilor din intreaga lume.



Poti fi interesat si de