Un nou transport de oi, retinut in Portul Midia. Ce probleme au constatat inspectorii ANSVSA

Un nou transport de oi, retinut in Portul Midia. Ce probleme au constatat inspectorii ANSVSA


ANSVSA anunta ca inspectorii institutiei au retinut, in Portul Midia, un transport de ovine, dupa ce s-a constatat ca pe nava respectiva, care urma sa transporte 16.500 de oi, conditiile nu erau corespunzatoare: nu toate boxele aveau jgeaguri de adapare suficiente, iar furajele incarcate erau insuficiente. Animalele vor ramane cazate in conditii bune pana la remedierea situatiei.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, sambata, de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dupa accidentul produs duminica, in care a fost implicata nava de transport animale vii Queen Hind, din dispozitia presedintelui ANSVSA, s-au intreprins actiuni suplimentare pentru o mai buna gestionare a situatiei.

 

In acest sens, s-a dispus suplimentarea echipelor de medici veterinari oficiali care verifica imbarcarea pe nave a animalelor din Postul de Inspectie la Frontiera Constanta Nord, cu cate 5 medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Constanta.

 

In 29 noiembrie, au fost supuse controlului sanitar veterinar de catre aceste echipe cu efectiv marit doua nave care intentionau sa transporte animale catre Arabia Saudita.

 

"La una dintre nave, autorizata sanitar veterinar pentru transportul animalelor de catre DSVSA Constanta, inspectorii au depistat neconformitati privind echipamentele necesare asigurarii bunastarii si trasabilitatea animalelor. Precizam ca nava urma sa transporte un numar de 16.500 de ovine, iar la data efectuarii controlului era incarcata in jur de 50% din efectivul destinat acestui transport", arata ANSVSA.

 

In ceea ce priveste facilitatile de hranire si cele de adapare s-a constatat ca nu toate boxele erau dotate cu un numar corespunzator de jgheaburi de adapare. De asemenea, cantitatea de furaje incarcata era insuficienta fata de cea necesara.

 

"Ca urmare, ANSVSA a decis retinerea transportului respectiv. Pentru evitarea stresului, animalele aflate la bordul navei raman cazate in conditii de bunastare. Serviciile veterinare supravegheaza ca personalul navei sa asigure hranirea si adaparea acestora. Animalele vor fi mentinute pe nava pana la remedierea neconformitatilor constatate, dar nu mai mult de 72 de ore", precizeaza ANSVSA.

 

De asemenea, se arata in comunicat, celula de criza constituita la nivelul ANSVSA a primit atributii suplimentare care privesc monitorizarea exporturilor navale, respectiv afluirea animalelor catre punctele de iesire unde acestea se imbarca, graficul de sosire/plecare ale navelor in port, controalele efectuate de catre serviciile veterinare la imbarcarea animalelor in vederea transportului.

 

"In ceea ce priveste animalele aflate pe nava care a esuat in portul Midia, au fost salvate in total 252 de oi, din care au supravietuit 181, carora li se asigura asitenta sanitara veterinara permanenta. Starea lor de sanatatea este monitorizata, iar fisele clinice de observatie sunt transmise catre celula de criza din cadrul ANSVSA", mai precizeaza institutia.

 

O nava incarcata cu peste 14.000 de oi a esuat duminica, in Portul Midia, autoritatile portuare reusind salvarea intregului echipaj.



Poti fi interesat si de