Un nou caz de antrax in estul Ungariei
Miercuri, 09 Iulie 2014
Miercuri, 09 Iulie 2014
Un nou caz de antrax a fost identificat in carnea de vita din Ungaria, iar o persoana care a prezentat simptome a imbolnavirii cu aceasta bacterie primeste ingrijiri medicale, a precizat autoritatea veterinara NEBIH, intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei in data de 7 iunie, dupa cum transmite Reuters.
Boala a fost identificata la o vaca sacrificata intr-o gospodarie din judetul Heves din estul tarii. Cu numai o saptamana in urma, autoritatile au identificat virusul antrax in carne de vita congelata intr-o alta localitate din estul Ungariei, dupa ce doua vite au fost sacrificate ilegal intr-o ferma din Tiszafured, un oras din Estul Ungariei, aflat la aproximativ 160 km de Budapesta si 120 de km de Oradea. Cinci persoane au intrat sub atentia specialistilor, fiind suspectate ca s-ar fi infectat cu antrax. NEBIH a precizat ca cele doua cazuri nu sunt legate. Animalele ar fi fost infestate din cauza faptului ca au fost lasate la pascut in zone contaminate.Autoritatea sanitar veterinara din Ungaria a anuntat ca a inceput vaccinarea animalelor care ar fi putut fi expuse la bacteria antrax, ce se poate raspandi dupa inundatii sau in timpul unor perioade mai lungi de seceta, cand puturile de apa devin contaminate, potrivit NEBIH.
Antraxul este o boala mortala in majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputandu-se valorifica nimic, data fiind rezistenta deosebita a sporilor si transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea. Antraxul sau dalacul este o boala infectioasa produsa de Bacillus anthracis. Aceasta bacterie produce sporii care raspandesc infectia. Boala este comuna omului si animalelor. Potrivit ANSVSA, cazul de antrax depistat in Ungaria nu are implicatii asupra sanatatii consumatorilor din Romania. In Romania se face vaccinarea obligatorie impotriva antraxului, a tuturor speciilor receptive si astfel se previne aparitia imbolnavirilor la om. In acest an, campania de vaccinare impotriva antraxului a fost demarata la inceputul lunii mai, inainte ca animalele sa fie scoase la pasunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele si ovinele, indiferent de sexul animalelor, dupa implinirea varstei de o luna. Potrivit ANSVSA, nu exista nicio notificare in acest sens pe Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...